Actualitate

Ministrul Apărării: Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost survolat și în luna mai

Spațiul aerian al Republica Moldova a fost survolat și în luna mai, a anunțat ministrul Apărării al R. Moldova, Anatolie Nosatîi. Potrivit ministrului, cazul nu a fost documentat, deoarece atunci „era o intensitate destul de mare în spațiul aerian, în apropierea Republica Moldova”, astfel de declarație a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, transmite Zdg.md.

„Am fost martori la acest incident a doua oară, când am avut survolarea spațiului aerian. A fost ceva aproximativ prin regiunea transnistreană, niște zboruri înapoi prin luna mai, dacă nu greșesc. Au fost niște cazuri care au fost puțin documentate, fiindcă era o intensitate destul de mare atunci în spațiul aerian, în apropierea R. Moldova”, a declarat ministrul Apărării.

De asemenea, Nosatîi susține ca Republica Moldova să nu se pomenească într-o situație similară este „necesară creșterea capacității de apărare a Ucrainei”, deoarece, potrivit ministrului, „performanța Forțelor Armate ale Ucrainei contribuie considerabil și la securitatea noastră”.

„Actualmente partenerii asistă cu destul de multe echipamente performante, care măresc numărul de interceptare al diferitor sisteme de zbor, avioane și rachete. Vedem că rata de interceptare a acestora crește de la caz la caz, de la 50 la 70%. Cred că performanța Forțelor Armate ale Ucrainei contribuie considerabil și la securitatea noastră”, menționează ministrul Apărării.

Vă amintim că la 10 octombrie, ministerul Apărării a anunțat că între orele 8:33-9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova.

Potrivit Ministerului Apărării, țintele respective au parcurs următoarele direcții:

1. Localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița – Soroca – Moghilev Podolsk.Publicitate

2. Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca)

3. Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei.

Aceste ținte au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei, subliniază autoritățile de la Chișinău. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”.

„Țintele prezentau pericol pentru infrastructura R. Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării”, precizează Ministerul.

Menționăm că șeful diplomației al țării noastre, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații părții ruse în legătură cu acest caz.

„Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă. Bombardarea țării vecine trebuie oprită imediat”, se arată în mesajul publicat de MAEIE.

La o săptămână de la acel incident, Chișinău încă nu a primit o „explicație oficială” din partea Moscovei cu privire la survolarea spațiului aerian al țării noastre de către rachetele rusești, potrivit ministrului Apărării al R. Moldova, Anatolie Nosatîi. Mai mult, ministrul declară că partea rusă solicită de la R. Moldova „mai multe detalii” care ar confirma că într-adevăr a fost încălcat spațiul aerian al țării noastre. Declarații în acest sens a fost făcute în cadrul unui interviu pentru Radio Moldova.

„Nu am primit o explicație oficială (din partea Rusiei cu privire la survolarea spațiului aerian al R. Moldova n. red.). Din discuțiile pe care le-au avut colegii de la Ministerul Afacerilor Externe și din discuțiile pe care le-am avut și eu cu atașatul militar, partea rusă ia o poziție mai în apărarea acțiunilor sale și solicită mai multe detalii din partea noastră, decât ei să recunoască despre acest caz.(Solicită n. red.) confirmare că într-adevăr a fost violat spațiul aerian al R. Moldova”, a declarat ministrul Nosatîi.

Din 10 octombrie, forțele ruse au reluat atacurile masive asupra mai multor regiuni din Ucraina. Rusia țintește infrastructura energetică a Ucrainei, fiind lovite mai multe centrale electrice. Astfel, din 11 octombrie, Ucraina a anunțat că oprește exportul de energie electrică către Europa. Cea mai afectată țară în urma acestei decizii a fost R. Moldova, care importa 30% din consumul de energie electrică din Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *