MoldovaSpre UE

Ministrul de externe al Germaniei: Nu este clar cine se află în spatele atacurilor din Transnistria. Situația din R.Moldova „este extrem de critică”

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat miercuri, în Parlamentul de la Berlin, că nu este clar cine se află în spatele atacurilor care au avut loc în regiunea separatistă Transnistria, dar a descris situația din Republica Moldova ca fiind „extrem de critică”, relatează „The Guardian” și SkyNews.

Într-o intervenție în fața Bundestagului, Annalena Baerbock a spus că are semne de întrebare în legătură cu atacurile din ultimele zile din Transnistria. Oficiala a venit în parlamentul german pentru a răspunde unor întrebări ale deputaților în legătură cu războiul din Ucraina și pentru a da explicații despre ajutorul furnizat de Germania Kievului.

Ce se întâmplă în Transnistria?

Declarațiile Annalenei Baerbock în legătură cu Transnistria au fost făcute în condițiile în care un nou incident suspect a fost raportat miercuri dimineața în regiune. Separatiștii de la Tiraspol susțin că au fost trase focuri de armă dinspre partea ucraineană în Cobasna, unde se află un imens depozit de muniție, în timp ce mai multe drone ar fi survolat zona. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.

Marți, două turnuri de comunicaţie au fost aruncate în aer într-o localitate din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, iar luni seară, la Tiraspol, persoane neidentificate au tras cu un aruncător de grenade asupra sediului aşa-numitei structuri de securitate din regiune, deși era clar că în clădire nu se afla nimeni, întrucât era a doua zi de Paște.

Ce spune Chișinăul?

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marți, după ședința cu Consiliului de Securitate convocată ca urmare a escaladării tensiunilor din Transnistria, că din informațiile obținute de autoritățile din țara noastră, diferite forțe din regiune sunt interesate de destabilizarea situației.

„E o situație complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți, vom lua toate măsurile necesare pentru evitarea unei escaladări”, a spus aceasta.

„În ultimele săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale, au urmat exploziile de ieri și astăzi (marți – n.r.). Autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu atenție și vigilență. Analizele noastre arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea și creează riscuri pentru Republica Moldova”, a menționat Maia Sandu.

Declarații surprinzătoare din Ucraina

De partea lor, ucrainenii au venit cu declarații surprinzătoare. Republica Moldova ar trebui să ceară ajutorul României și Ucrainei, dacă situația se va deteriora în Transnistria. Astfel de declarație îi aparține lui Aleksei Arestovici, unul dintre consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Același oficial susține că Ucraina ar putea rezolva „cât ai pocni din degete” criza de securitate reprezentată de militarii ruși din Transnistria.

Un alt consilier al președintelui ucrainean avertiza că moldovenii de peste Prut ar trebui să se aștepte la niște oaspeți speciali. Prin expresia „oaspeți speciali”, se referea la soldații ruși.

La rândul său, liderul de la Kiev a fost și mai direct.

„Acesta este încă unul dintre pașii planificați de Federația Rusă. Serviciile lor speciale au lucrat acolo ( în Transnistria, n.r.) și nu este pur și simplu de dragul știrilor false. Este clar de ce, vrea să destabilizeze situația din regiune, să amenințe Moldova, arătându-i ce se va întâmpla dacă Moldova va continua să susțină Ucraina. În ceea ce privește trupele ruse prezente permanent pe teritoriul regiunii ocupate temporar a Moldovei, Transnistria, de mulți ani știm că sunt permanent în așteptarea unui ordin de marș. Dar noi cunoaștem dimensiunea trupelor, iar forțele armate ucrainene sunt pregătite pentru a le face față. Să nu vă fie frică de ei!” – a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Poziția României

Și la București, tensiunile din Transnistria provoacă îngrijorări.

„Ministerul Afacerilor Externe al României a luat notă cu preocupare de cele câteva incidente înregistrate recent, în circumstanțe încă neclare, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat. Ministerul Afacerilor Externe a transmis că România susține pe deplin apelul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la calm și responsabilitate, după atacurile din Transnistria și sprijină de asemenea „eforturile autorităților de la Chișinău de a gestiona aceste evoluții în mod responsabil, transparent și echilibrat”, arată MAE.

La rândul său, ministrul apărării a declarat că se încearcă provocarea unui conflict în Transnistria, dar nu vede posibilitatea izbucnirii unui război în Republica Moldova, pentru că este o țară neutră. Ministrul a mai stabilit să se vadă cu omologul său ucrainean, dar a dat asigurări că nu există discuții pentru ca România să trimită arme în Ucraina.

Din punct de vedere militar, Transnistria poate reprezenta un dezavantaj pentru Ucraina, un risc pentru controlul asupra sud-vestului Ucrainei, în primul rând în privința Odesei.

Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de reflecție cu sediul în SUA, consideră că Rusia organizează „atacuri sub steag fals” în Transnistria.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *