Actualitate

Ministrul de Externe rus al CSI acuză Chișinăul de reținerea unor militari ruși care trebuiau să ajungă în Transnistria

Directorul Departamentului CSI, al Ministerului rus de Externe, Alexei Polisciuc acuză Chișinăul de reținerea unor militari ruși care trebuiau să ajungă în Transnistria pentru a asigura pacea pe teritoriul transnistrean, transmite ria.ru cu referire la ProTV.

„Polițiștii de frontieră din Moldova au reținut în repetate rânduri ofițeri ruși pe Aeroportul din Chișinău, care se îndreptau spre Transnistria pentru a asigura pacea din acea zonă” a declarat Alexei Polisciuc.

De asemenea, diplomatul a subliniat că nu au fost explicate motivele reținerii.

„Considerăm astfel de acțiuni ca fiind neprietenoase și trebuie să răspundem corespunzător”, a mai adăugat Polisciuc.

Astfel de declarație a fost făcută la o masă rotundă care a avut loc la Consiliul Federației Ruse, dedicată participării Rusiei în operațiunea de menținere a păcii și numită „30 de ani de stabilitate in regiune”.

Totodată, la rândul său, adjunctul șefului principal al Forțelor Terestre Ruse, Igor Sokorenko, a subliniat că Republica Moldova încearcă în toate modurile să împiedice noi livrări de echipamente și echipamente militare rusești către Transnistrea. Acesta a menționat că Chișinăul mizează pe uzura inevitabilă a bazei materiale de care dispune armata rusă.

„Această situație se datorează din motiv că a fost închisă secțiunea transnistreană a frontierei de stat ucrainene-moldovenești de către Kiev și denunțării acordului cu Rusia privind tranzitul unităților militare ale Federației Ruse și mărfurilor militare prin teritoriul Ucrainei. Ministrul rus al Apărării nu a primit un răspuns din partea autorităților din Republica Moldova de a organiza consultări pe aceasta temă”, a mai menționat el.

Totodată, acesta a declarat că Moscova a propus în repetate rânduri înlocuirea procedurii permisive de intrare în Republica Moldova cu una de notificare, însă toate propunerile au rămas fără susținere.

După cum a menționat separatistul Vadim Krasnoselski: „Forțele de menținere a păcii din armata rusă trebuie să rămână în regiune transnistreană ca garanți ai păcii.”

„În niciun caz conflictul nu ar trebui să escaladeze în Transnistria. Escaladarea conflictului din Transnistria atrage teoretic nu doar Moldova, ci și alte state membre NATO. Prin urmare, pe teritoriul Transnistriei, în cazul declanșării unui conflict, este posibil ca Rusia să se ciocnească direct cu statele NATO”, a explicat el.

Menționăm că astăzi, 21 iulie, se împlinesc 30 de ani de la semnarea Acordului de încetare a războiului moldo-rus din anul 1992, pentru a se pune capăt conflictului de pe Nistru. Acordul a fost semnat de președintele Rusiei, Boris Elţîn şi președintele Republicii Molodva, Mircea Snegur la data de 21 iulie anul 1992, după lupte sângeroase în război, care a început la 2 martie 1992.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *