Ministrul de Externe ucrainean, Kuleba caută la București ajutor militar pentru Ucraina / Bulgaria a refuzat
Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, efectuează o vizită oficială la Bucureşti, unde se va întâlni cu premierul Nicolae Ciucă şi cu omologul său român, Bogdan Aurescu.
Kuleba a fost primit la Palatul Victoria la ora 8,00 şi va avea o declaraţie de presă comună cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, după ora 12,00.
Potrivit unui comunicat al Guvernului premierul român a prezentat eforturile autorităților, alături de societatea civilă, voluntari și organizații umanitare internaționale în sprijinirea celor peste 800 de mii de refugiați ucraineni intrați în țara noastră de la izbucnirea războiului.
De asemenea, a dat asigurări de continuare a sprijinului acordat Ucrainei pentru ajutor umanitar, gestionarea fluxului de refugiați, facilitarea exporturilor ucrainene. La rândul său, ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a prezentat pe larg situația militară de pe teren din Ucraina și a mulțumit Guvernului României și cetățenilor români pentru tot sprijinul acordat și solidaritatea manifestată încă de la declanșarea agresiunii militare ruse. Totodată, diplomatul ucrainean a transmis României invitația de a contribui substanțial la eforturile necesare pentru reconstrucție în Ucraina.
Bulgaria a refuzat să ofere ajutor militar Ucrainei
Vizita lui Kuleba la București vine după cea în Bulgaria care a refuzat să ofere ajutor militar Ucrainei.
Şeful diplomaţiei ucrainene a susţinut miercuri, la Sofia, că refuzul de a furniza arme ţării sale echivalează cu o susţinere pentru ”agresiunea rusă şi exterminarea” ucrainenilor, transmite agenţia EFE.
„Cei care nu doresc, care ezită, care vorbesc împotriva furnizării de armament Ucrainei, practic sprijină agresiunea rusă şi exterminarea cetăţenilor noştri”, a spus Kuleba înainte de a-şi încheia vizita în Bulgaria, ţară ce refuză să ofere arme Ucrainei.
Bulgaria refuză un ajutor militar pentru Ucraina
Ministrul ucrainean a sosit luni seară în Bulgaria cu maşina, trecând prin România, într-o vizită care nu a fost anunţată public în prealabil. El a încercat la Sofia să convingă politicienii bulgari să livreze arme ţării sale, dar fără succes.
Bulgaria este una dintre puţinele ţări membre ale NATO, alături de Ungaria, care refuză să ofere ajutor militar Ucrainei în războiul acesteia din urmă cu Rusia. Guvernele de la Sofia şi Budapesta consideră că printr-un astfel de ajutor militar ar putea deveni părţi în conflict.
Opoziţia faţă de orice ajutor militar pentru Ucraina vine în special din partea socialiştilor bulgari care fac parte din coaliţia de guvernare şi mai puţin din partea premierului Kiril Petkov, un om de afaceri format în SUA şi care a creat anul trecut împreună cu fratele său un nou partid cu mesaj anticorupţie, ce a obţinut un rezultat surprinzător de bun la a doua serie de alegeri anticipate din noiembrie şi a ajuns astfel şef al guvernului.
Kuleba s-a întâlnit şi cu preşedintele bulgar Rumen Radev, considerat un simpatizant al Rusiei. În declaraţiile date după întrevederea cu ministrul ucrainean, preşedintele bulgar s-a limitat să asigure că ţara sa va continua să ofere „sprijin total Ucrainei în funcţie de posibilităţile noastre”, amintind că Bulgaria a primit peste 91.000 de refugiaţi ucraineni şi a oferit Ucrainei un ajutor umanitar în valoare de 1,5 milioane de euro.
„Încă o dată, insistăm să se pună capăt cât mai repede acestui război fără sens între două popoare slave frăţeşti”, a mai spus preşedintele Radev, vorbind în faţa presei alături de Kuleba, scrie Agerpres.
Acesta din urmă a răspuns că sentimentele frăţeşti între ruşi şi ucraineni vor deveni istorie după agresiunea rusă. „După ce Rusia a atacat Ucraina, foarte puţini vor mai putea numi fraţi popoarele rus şi ucrainean, doar dacă nu vă referiţi la Cain şi Abel”, i-a replicat Kuleba lui Radev, făcând trimitere la personajul biblic care şi-a ucis fratele
Am urmarit conferinta d-lui Kuleba si Aurescu la MAE roman. D-l Aurescu a vorbit in vechea limba de lemn comunsita, prin care vorbea mult dar nu spunea nimic concret. D-l Kuleba a fost un pic mai vioi fata de Aurescu, dar atat. Asteptam ca macar unul sa spuna despre pactul Ribbentrio Molotov si consecintele lui, insa nici unul nu a spus nimic. Nimic nici despre teritoriile romanesti acum in Ucraina, nici despre viitorul romanilor de pe aceste etritorii. Nimic despre solutiile celor doua tari referitoare la Transnistria. Nici despre Rep. Moldova. D-l Kuleba a comentat ca romanii ucraineeni lupta pt Ucraina. Asta nu m-a incalzit cu nimic, fata de ce asteptam sa spuna cei doi ministri sau macar unul din ei (fata de teritoriile romanesti aflate in Ucraina din cauza pactului Ribbentrop Molotov).Avand in vedere toate acestea, MAE roman se prezinta jalnic dupa parerea mea, nefacand mare lucru pt Romania. La d-l Kuleba nu aveam asteptari, intrucat stiu referirile vechi urate referitor la Romania (a declarat ca aderarea Ucrainei la UE nu trebuie legata de Rep. Moldova). Acestea sunt cauzele pt care, la ora actuala, Johannis este vazut foarte prost de majoritatea romanilor, intrucat politica externa este apanajul presedintelui, iar Johannis este varza tocmai pe domeniul sau principal de activitate.
Daca tu esti roman eu sunt calugar shaolin.
Plecati bai pizdomacilor jegosi din viata noasta.
Voi nu intelegeti ca in Romania daca spui rus spui mizerie, evul mediu.
Stati acasa la voi bai javrelor.