Actualitate

Ministrul Dodon vrea sa-si lichideze fabrica de bani

Voronin: „Repet, lichidati Institutul de Economie, Finante si Statistica”

Ministrul inca in execitiu al Economiei s-a suparat foc dupa aparitia investigatiei „Fabrica de milioane a lui Igor Dodon” si a blocat toate conturile Institutului de Economie, Finante si Statistica al ASM, fapt care a dus la deconectarea institutiei de la energia electrica, apa, gaze si telefon. Cei peste 200 de cercetatori de aici nu si-au primit salariile de doua luni. Atat ministrul, cat si presedintele in exercitiu Vladimir Voronin incearca acum sa stearga toate urmele legate de acest institut.

Inainte de a pleca in concediu in Turcia, Voronin i-a trimis o scrisoare secreta premierului Greceanai. „Repet, folositi-va de ordonanta si lichidati Institutul de Economie, Finante si Statistica”, se spune in scrisoare. Totodata, potrivit surselor noastre care au solicitat anonimatul, prim-secretarul comunistilor a intervenit si a stopat transmiterea unui dosar in instantele de judecata. „Nicaieri nu trebuie sa figureze PCRM”, a fost indicatia lui. Este vorba de dosarul cu datorii pentru inchirierea de spatii de catre PCRM in cadrul institutiei de pe str. Ion Creanga 45. Mai multi ani la rand, partidul de guvernamant nu a platit niciun leu pentru chirie, datorii ce se ridica la 200 mii lei. De celelalte dosare pornite pe cazul delapidarilor de la Institut nu se cunoaste nimic. Responsabili de la Procuratura Generala spun ca dosarul se afla la CCCEC si ca la ei a ajuns doar o plangere, pe care au remis-o. Ofiterii anticoruptie ne-au spus ca cei care instrumenteaza cazul sunt in concediu.

Intre timp, angajatii IEFS sunt revoltati de faptul ca nu au primit salarii si nu au niciun fel de conditii pentru a face stiinta. Multi dintre ei se gandesc sa-si caute alt loc de munca. Totusi, deocamdata, ei pregatesc intens o conferinta internationala.

O alta urma pe care incearca sa o stearga Dodon in aceste zile se afla la Molovata Noua, Dubasari. Aici IEFS a avut, timp de 40 de ani, o baza de odihna, „Ceaika”, privatizata ilegal de ministrul Economiei, in ajunul alegerilor anticipate. Sursele noastre afirma ca n-a existat niciun concurs public, iar privatizarea s-a facut fara stiinta si acceptul IEFS. In plus, pretul de achizitie a fost mai mic decat valoarea estimata de contabilitate a locatiei. Cel care a cumparat baza de odihna este un cumatru de-al lui Dodon, Valeriu Verdes, iar drept dovada ca se sterg urmele, sustin sursele noastre, serveste faptul ca tabara deja a fost vanduta de doua ori catre alte doua firme. Precizam ca si directorul Agentiei proprietati publice de pe langa MEC, Igor Grigorev, care a facut privatizarea, este cumatru cu Dodon. Conform actului de predare-primire a intreprinderii, Verdes a preluat tabara cu SRL „Avicomaro”, care isi are sediul intr-un camin pe str. Mesagerului 5/2 din capitala.

Amintim ca, intre 17 martie – 8 aprilie, Directia generala control si revizie a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) a efectuat „revizia tematica” la IEFS si a descoperit ca ministrul Dodon, alaturi de alti functionari ai MEC si consiliera presedintelui Oxana Domenti, timp de trei ani, au primit salarii si prime consistente fara a presta vreo zi de activitate stiintifica. CCCEC a stabilit si o „retea stufoasa” de rude ce au contribuit la delapidari si prin intermediul achizitiilor publice fictive. Conform estimarilor noastre, din 2006, ministrul comunist Igor Dodon a secatuit bugetul statului de cel putin 3,5 mln. lei.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *