Politică

Ministrul Justiției face precizări referitor la Legea 2%

 Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, funcționarul respinge şi criticile unor experţi legate de rezultatele concursului organizat de Ministerul Justiţiei pentru selectarea celor doi reprezentanți din partea societăţii civile în Consiliul de Integritate, transmite IPN.

„Toate organizațiile care întrunesc condiţiile prevăzute de Regulament şi de lege se regăsesc în acea listă. Nu se regăsesc doar cele care nu deţin fie certificatul de utilitate publică, fie nu au disciplina prezentării rapoartelor, care este atât de necesară, fie le-a lipsit un alt act la pachetul de documente şi nu a fost prezentat până la data limită. Nu există un alt criteriu de apreciere subiectivă”, afirmă ministrul.

Referitor la declarațiile potrivit cărora „cultele şi câteva fundații afiliate politicului vor fi marii beneficiari ai legii”, ministrul a declarat că alegerea nu o face politicul, nu o face statul, ci o face fiecare persoană fizică pentru sine. Dacă consideră că o anumită asociație obștească îi este mai aproape de inimă, atunci acolo îşi va redirecționa banii săi, iar statul în opinia sa, nu se va implica.

„Cel care o să fie activ, cel care o să poată convinge mai multă lume că el este mai bun şi poate să beneficieze de banii unei persoane fizice acela, bineînțeles, va colecta mai mulţi din aceşti bani. Nu va fi un proces uşor. Îndemn toată lumea să se pregătească bine, să comunice cu cei pe care îi susţin, dar să nu încerce a căuta vinovații sau cine câştigă şi cine pierde”, a declarat Vladimir Cebotari.

Cât ține de selectarea membrilor în Consiliul de Integritate, ministrul justiției a menționat că în acest sens nu a auzit nicio critică până la utlima etapă, când s-a desfășurat un concurs. „Nu a fost criticat concursul propriu-zis. Dacă o să ridicaţi toate declaraţiile care s-au făcut, atunci veți vedea că nu a existat nicio obiecție în privința modului cum s-a petrecut concursul. Nu este mulţumită lumea, unii, şi nu trebuie să-i tragem pe toţi la indigo sau să egalăm pe toţi, unele persoane nu sunt mulţumite de unele rezultate. Nu trebuie să generalizăm însă. Totdeauna sunt câștigători şi perdanți. În statul democratic lumea se învaţă şi a pierde şi a accepta rezultatele”, a explicat ministrul.

Ministrul a declarat că membrii Consiliului de Intergritate s-au şi întrunit într-o primă şedinţă aşa cum este prevăzut în legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate (ANI). Și-au trasat primele obiective, primul calendar al acţiunilor necesare. Potrivit lui, aceștia trebuie în primul rând să lanseze concurs şi să aleagă preşedintele şi vicepreşedintele ANI. Trebuie să elaboreze regulamentul de activitate şi să-l supună procedurilor de aprobare, să elaboreze bugetul. Trebuie să fie lansate concursuri şi selectate persoanele care vor desfăşura activitatea de inspectori de integritate. La fel, trebuie să fie lansată platforma electronică prin intermediul căreia să fie depuse şi prelucrate dosarele de avere şi interese. 

IPN


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *