Politică

Ministrul român al Apărării după întrevederea cu cel de la Chișinău: Nu s-au făcut toți pașii pentru implementarea acordurilor de pace de la Minsk

Dușa a subliniat că este necesar ca problemele crizei din Ucraina, din zona extinsă a Mării Negre, să fie soluționate conform dreptului internațional și că implementarea măsurilor de la Minsk trebuie să fie urgentate, deoarece numai pe calea dialogului și pe cea diplomatică se poate ajunge la o soluție eficientă și viabilă.

"Un alt punct de discuții (cu Anatol Șalaru — n.r.) a fost cooperarea bilaterală dintre cele două ministere pe baza acordurilor pe care România le are încheiate cu Republica Moldova în domeniul Apărării. Când vorbim de cooperarea dintre cele două armate vorbim de sprijinul pe care România îl acordă Moldovei pe subiectele privind drumul euroatlantic. În acest sens, am făcut nenumărate demersuri prin care militarii românii să ofere sprijin pentru a facilita structurarea armatei la standarde NATO. (…) Militarii din Moldova au participat la exerciții de pregătire în comun cu cei din România. Sigur, pregătirea este legată și de sprijinul tehnic și material pe care noi l-am acordat în aceste exerciții care conduc la profesionalizarea militarilor", a afirmat Dușa.

Potrivit acestuia, s-a decis reactivarea cele două comisii mixte ale ministerelor apărării, care să se întâlnească periodic în Republica Moldova și România pentru o cooperare cât mai bună și susținerea parcursului euroatlantic al Chișinăului.

Mircea Dușa a menționat că ministrul moldovean a cerut intensificarea cooperării în domeniul informațiilor militare.

Ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a declarat, la rândul său, că țara sa are doi parteneri strategici importanți — România și SUA, alături de UE.

"Mereu când am avut nevoie, statul român ne-a întins o mână de ajutor. După o perioadă de incertitudini politice la Chișinău (…) astăzi am făcut un plan de activitate de colaborare pe o perioadă mai lungă decât până acum. Sper ca în următorii patru ani să fiu eu partenerul de discuții și de negocieri și colaborare cu ministrul Dușa. Vă mulțumesc pentru sprijinul acordat. Republica Moldova se află într-o zonă de incertitudini, o zonă amenințată de pericolul din est și avem nevoie mai mult ca niciodată de sprijinul României pentru o reconstrucție a armatei, pentru reforma armatei, pentru întărirea capacității de apărare", a spus Șalaru, adăugând că noua comisie mixtă se va întâlni în septembrie la Chișinău.

Acordurile de pace Minsk 2 semnate la jumătatea lui februarie s-au soldat cu instituirea unui armistițiu în zona luptelor. Respectat în general, acesta a permis în general reducerea intensității ostilităților, care sunt însă marcate de incidente soldate cu victime aproape cotidian.
sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *