Minunile de pe „muntele lui Robu”
Acum doi ani informam cititorul despre „muntele basarabeanului Constantin Robu” din Carpații românești. În iulie 2012 scriam „Un basarabean a cumpărat un munte din România”, iar în august informam că pe acest munte a avut loc primul Festival al Fânului. „Natalia, soția lui Eugen Doga, a fost învingătoarea Festivalului Fânului”. După un an, în septembrie 2013 am realizat un reportaj de pe „muntele lui Robu” unde a avut loc a doua ediție a festivalului „Robu care ne-a dezrobit pe muntele Cremene”. (A se vedea TIMPUL.MD). Sper că și anul acesta, peste o săptămână, să informez cititorul TIMPULUI despre ediția a treia a Festivalului Fânului care va avea loc tot acolo, pe „muntele lui Robu”.
Materialele au provocat interesul sincer și firesc al cititorilor. Foarte multă lume era curioasă să afle cum un basarabean poate deveni „proprietar de munte” și unde se află acesta. Amintesc cititorilor că „muntele lui Robu” se află în lanțul Bucegi, lângă localitatea Moeciu de Jos, la 4 km de castelul Bran și la mai puțin de 20 km de Cetatea Râșnov și Dâmbovicioara. (Detalii în materialele din TIMPUL, menționate mai sus).
Așadar, zilele acestea, mai precis pe 22 și 23 august va avea loc cea de a treia ediție a Festivalului Fânului. La edițiile precedente au participat cunoscute personalități culturale din Chișinău (compozitorul E. Doga, cântărețul M. Munteanu), oameni de afaceri, ziariști de pe ambele maluri ale Prutului. Participanții la Festival au avut, cu adevărat, zile pline de muncă: acolo unde secole în urmă pășteau hergheliile de cai ale lui Vlad Țepeș, acum răsunau vocile basarabenilor care, înarmați cu greble, furci și țăpoaie din arsenalul lui Constantin Robu au adunat fânul aromat, bun de făcut ceai, depozitându-l în pitoreștile case de lemn, înălțate anume pentru așa ceva”. Există și un juriu competent care, în final, apreciază prestanța participanţilor și acordă diplome şi cadouri de preţ.
În onoarea învingătorilor, dar și a tuturor participanților la Festivalul Fânului, s-a cinstit – cu măsură! – vin bun adus din Basarabia, lapte acru, pregătit de Constantin Robu, lapte proaspăt de vacă și de capră, muls direct acolo, pe vârful Muntelui Cremenii, de la vacile și caprele lui Constantin Robu. În cadrul Festivalului se organizează expoziţii de produse lactate, dulceţuri, băuturi fine, ecologice – toate rod al bogățiilor naturale din munte, dar și a muncii lui Constantin Robu. Mai adaug aici că lucrările Festivalului se încheie noaptea târziu, cu tradiționalul foc de tabără.
E plin de minuni „muntele lui Robu”; cu siguranță și anul acesta ele îi vor fascina pe toți și vor avea fericirea să urce sus, unde piscurile Bucegilor sunt mai aproape de stele.