ComratPolitică

Miting pro-rusesc la Comrat. Au țipat „Rusia”, au înjurat-o pe Maia Sandu și i-au scris o scrisoare lui Erdogan

La Comrat are loc un miting privind situația economică și politică din Moldova și Găgăuzia. Organizatorul, Mihail Vlah, a făcut un apel către președintele turc Recep Erdogan. Acesta a cerut demisia autorităților autonomiei în cazul în care bașcanul Irina Vlah nu va reuși să intre în Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova în termen de 100 de zile.

Vlach a declarat că a strâns peste 10.000 de semnături pe apelurile adresate Turciei și Rusiei.

Foile noastre de semnături vor fi trimise nu doar guvernului rus, ci și țărilor CSI, lumii turcești, națiunilor noastre frate turcești, începând cu marea Turcie“, a precizat Vlach.

Vlach s-a adresat președintelui turc: “Facem apel la președintele Erdogan și la poporul turc frățesc să acorde de urgență ajutor umanitar și financiar populației sărace din autonomie în ajunul sezonului de încălzire de iarnă.

Într-un apel, Vlach a spus că tariful la gaz a crescut peste 2 dolari pe metru cub, ceea ce nu este adevărat – un metru cub de gaz costă puțin peste 1,50 dolari.

Vlach s-a plâns din nou de creșterea prețurilor și de faptul că instituțiile educaționale și sociale nu ar fi în măsură să plătească încălzirea și a mulțumit Turciei pentru ajutorul acordat în obținerea statutului de autonomie în 1994.

Adresându-se Turciei, Vlah a reproșat conducerii moldovenești că “a adoptat un curs de confruntare cu Rusia” și că ar fi provocat inflația și creșterea prețurilor în țară. Întrebat despre atitudinea sa față de amenințările rusești la adresa Republicii Moldova și invazia rusă în Ucraina, activistul a răspuns evaziv, dând însă vina pe “marile puteri”, pe “guvernul din umbră”, pe “cei care stau la vârf și trag sforile”, dar și pe americani și Rusia în același timp.

De asemenea, Vlah și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că organizatorii mitingului nu au fost invitați să se întâlnească cu Maia Sandu în timpul vizitei acesteia în Găgăuzia, la începutul lunii septembrie, și că doar serviciul de presă al PAG ar fi fost autorizat să participe la întâlnirea dintre șefa statului și deputații PAG.

După Vlah a luat cuvântul Ivan Kîlîcik, care a candidat anul trecut pentru PAG, dar și-a retras candidatura.

Kîlîcik a criticat conducerea Găgăuziei:

“Cel mai rău este că autoritățile din Găgăuzia nu ne aud. De trei sau patru luni facem apel la autoritățile moldovenești. Președintele ne-a auzit. A venit, a salutat, a vorbit și a plecat. Iar noi, în Găgăuzia, am rămas aici cu problemele noastre”, a spus el.

El le-a reproșat oficialilor găgăuzi că “trăiesc pentru ei înșiși, nu pentru popor” și că “nu rezolvă problemele”. El a calificat autoritățile drept “lipsite de caracter” și a spus că va trebui “să scăpăm de ele” dacă situația rămâne neschimbată.

Kîlîcik a sugerat ca protestatarii să acorde autorităților găgăuze 100 de zile pentru a include bașcanul în Consiliul Suprem de Securitate (CSS) al Republicii Moldova.

“Bașcanul Găgăuziei ar trebui să fie [în CSJ], procurorul ar trebui să fie în Consiliul Superior al Procurorilor. Autoritățile noastre nu fac nimic. Ar trebui să le dăm 100 de zile, până la Anul Nou. Dacă nu lucrează în beneficiul oamenilor, vor trebui să se dizolve. Apoi, în aprilie, vom organiza alegeri pentru bașkan, împreună cu o nouă adunare. Găgăuzia va câștiga 3 milioane de lei din asta”, a spus Kylchik.

Mihail Vlah a cerut un tarif de 5 lei pe metru cub de gaz, sugerând ca diferența față de tariful actual de aproape 30 de lei să fie achitată de către Comitetul Executiv al Găgăuziei și Guvern. El a încercat, de asemenea, să critice compensația pentru gaz, dar a părut să fie confuz în privința categoriilor, spunând că “mulți bunici și bunicuțe” nu s-ar încadra în categoria consumatorilor vulnerabili.

După ce discursurile din piață s-au încheiat, protestatarii au purtat steagul găgăuz pe stradă, scandând “Rusia!” și insultând-o pe Maia Sandu.

Sursa: nokta.md, traducere TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Deci s-a cerut deschis interventia unor tari straine, cunoscute pentru politica lor agresiva, in Moldova. S-a scandat numele unei tari care tocmai invadeaza alta tara in mod nejustificat si barbar, amenintand omenirea cu razboiul atomic. S-au oferit acestei tari motivele pentru invazie de care se foloseste in mod abuziv. Daca asta nu este act de inalta tradare, atunci sincer nu stiu ce trebuie sa mai urmeze! Democratia se termina acolo unde incepe tradarea si terorismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *