Mitropolitul Banatului a trecut la cele veșnice
În vârstă de 90 de ani, este considerat a fi cel mai longeviv mitropolit al României. Întâistătătorul ortodocșilor bănățeni a avut mari probleme de sănătate, cardiace și diabet, în ultima perioadă fiind internat la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara de două ori.
"Prea Înaltul Nicolae s-a dus la cele veșnice. La ora 10.30 va fi depus la Catedrala Mitropolitană, vor urma procesiunile tipice și, cel mai probabil, miercuri va fi înmormântat în gropnița ierarhilor din subsolul catedralei. După doliul de 40 de zile se va face după parastasul și toate cele rânduite, iar Adunarea eparhială se va întruni și va face propuneri pentru numirea noului vlădică. Apoi se va întruni sinodul, care va alege noul mitropolit. În acest interval, locul este ținut de Patriarhul României, Prea Fericitul Daniel, dar de problemele curente se va ocupa PS Paisie Lugojanu, episcop vicar al Timișoarei", a declarat luni pentru AGERPRES preot consilier Ionuț Popescu, de la Mitropolia Banatului.
Nicolae Corneanu s-a născut pe 21 noiembrie 1923 la Caransebeș și din 1962 a fost arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului, iar în 1992 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
Între anii 1942-1946 a urmat Facultatea de Teologie la București. În aceeași perioada a urmat cursurile Facultății de Filologie și ale celei de Litere. În 1949 și-a susținut teza de doctorat cu titlul "Viața și petrecerea Sfântului Antonie. Începuturile monahismului creștin pe Valea Nilului". În 1949 a devenit profesor suplinitor la Academia Teologică Ortodoxă Română din Caransebeș. Între anii 1956-1958 a fost profesor de limbile greacă și franceză la Seminarul Teologic "Ioan Popasu" din Caransebeș, iar în 1959 conferențiar la Institutul Teologic din Sibiu, unde a predat teologia simbolică și limba greacă. A conferențiat la Oxford, la Universitatea Humboldt din Germania și la Fundația "Pro Oriente" din Viena.
Începând din 1949, a activat în administrația Mitropoliei Banatului ca secretar și consilier. La 15 decembrie 1960 a fost ales episcop al Episcopiei Aradului. La 17 februarie 1962 a fost ales arhiepiscop al Timișoarei și Caransebeșului și mitropolit al Banatului. La 4 martie 1990 l-a hirotonit ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei pe Daniel Ciobotea, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
La 11 iulie 2012, Corneanu a anunțat Patriarhia printr-o scrisoare că se retrage din funcție, motivele invocate fiind cele de sănătate, însă imediat s-a afirmat că s-ar fi răzgândit.
De-a lungul timpului a primit mai multe distincții: 1964 — Ordinul Steaua Republicii Populare Române clasa a II-a, 1978-1981 — Membru în Comitetul Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, din 1992 — Membru de onoare al Academiei Române. În 1997 — Premiul "Pentru întreaga activitate închinată adevărului, dreptății și libertății, valori supreme ale umanității", conferit de Grupul pentru Dialog Social; 2000 — Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Mare Cruce, conferit de președintele Emil Constantinescu.
A fost prima față bisericească din România care a recunoscut că a colaborat cu fosta Securitate.
sursa: agerpres.ro