Ucraina

Mitropolitul din Tulcin, condamnat la 5 ani de închisoare pentru „justificarea agresiunii rusești”

Procuratura Generală susține că mitropolitul a încălcat legile Ucrainei chiar înainte de invazia la scară largă a Rusiei, transmite Radio Europa Liberă.

Tribunalul Municipal din Vinniția, Ucraina, l-a condamnat pe mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene Ionafan (Anatoli Ielețkih) la cinci ani de închisoare și confiscarea bunurilor sub acuzația de justificare a agresiunii rusești, scrie UNIAN.

Astfel, potrivit probelor furnizate de SBU, pe baza cărora a fost emis verdictul, mitropolitul a distribuit pliante de propagandă printre credincioși, cerând preluarea puterii și schimbarea frontierei de stat a Ucrainei. SBU mai susține că Ionatan a postat mesaje și articole în sprijinul ocupanților ruși și al crimelor lor de război pe una dintre paginile de internet ale Bisericii Ortodoxe Ruse.

Procuratura Generală adaugă că mitropolitul a încălcat legile Ucrainei chiar înainte de invazia la scară largă.

„În ianuarie 2022, Mitropolitul, ghidat de motive ideologice pro-ruse, a postat pe pagina de internet a eparhiei un articol de autor despre rolul dominant al Patriarhiei Moscovei în creștinismul ortodox și negarea independenței OCU. Materialul a fost distribuit pe internet, inclusiv după invazia pe scară largă a Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei”, spune Procuratura Generală.

Instanța l-a găsit pe mitropolit vinovat pentru toate acuzațiile:

  • Partea 2 Art. 109 din Codul penal – acțiuni care vizează schimbarea violentă sau răsturnarea ordinii constituționale sau preluarea puterii de stat;
  • Partea 1 Art. 110 din Codul penal – încălcarea integrității teritoriale și a inviolabilității Ucrainei;
  • Partea 2 Art. 161 din Codul penal – încălcarea egalității cetățenilor în funcție de rasă, naționalitate, apartenență regională, convingeri religioase, handicap și alte motive;
  • Partea 3 Art. 436-2 din Codul penal – justificarea, recunoașterea legalității, negarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, glorificarea participanților săi.

Eparhia a spus că mitropolitul a depus deja un recurs împotriva verdictului.

Două biserici ortodoxe în război

Biserica Ortodoxă Ucraineană (a Patriarhiei Moscovei) a fost acuzată de mult timp că promovează ideologia represivă și de control a așa-numitei „lumi rusești (russki mir)” în Ucraina și că nu are o poziție clară față de conflictul declanșat de Moscova acum nouă ani.

La jumătatea lunii noiembrie, a apărut online un videoclip care arăta credincioșii de la Lavra Pecersk – mănăstirea rupestră din secolul al XI-lea și sit din patrimoniul mondial UNESCO care este sediul Bisericii Ortodoxe Ucrainene – cântând un cântec pro-rusesc cu versurile „Mama Rusia se trezește”. La scurt timp după aceea, Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a deschis o anchetă penală cu privire la acest incident și a efectuat razii la mănăstire.

De atunci, SBU a efectuat percheziții similare la numeroase mănăstiri aparținând de Biserica Ortodoxă Ucraineană și la alte situri, într-o operațiune de ”contraspionaj”, după cum a denumit-o, pentru a contracara propaganda pro-rusă și a aduna informații. De asemenea, a postat fotografii ale dovezilor recuperate, inclusiv ruble, pașapoarte rusești și pliante cu mesaje ale capului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, care este un susținător vocal al președintelui rus Vladimir Putin și al războiului împotriva Ucrainei.

Între timp, Mitropolitul Epifanie, întâistătătorul OCU, a declarat că această modificare este „vitală și necesară”. „Această problemă a apărut și mai urgentă ca urmare a agresiunii rusești”, a scris OCU în postare, adăugând că se așteaptă ca consiliul local al UCO să dea aprobarea finală pentru schimbare pe 27 iulie.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU) a aprobat trecerea la calendarul iulian revizuit, o mișcare care va face ca Crăciunul să fie celebrat pe 25 decembrie, alt semn al prăpastiei tot mai mari dintre principalele biserici ortodoxe din Ucraina și Rusia din cauza războiului declanșat de Kremlin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *