Lumea

Mituri și adevăruri despre fumat. Ce trebuie să știi despre fum și nicotină

În era informațională, suntem avertizați în mod constant despre pericolul fumatului și a efectelor nocive ale acestui viciu asupra sănătății. Dar câți dintre noi s-au întrebat ce reprezintă de fapt fumul de țigară, nicotina sau gudronul. Este un fapt dovedit că fumatul creează dependență și determină ulterior apariția unor boli grave, iar cea mai bună alegere pentru un fumător este să renunțe complet la țigări. Cu toate acestea, este important de știut că există, de asemenea, concepții greșite despre tutun, nicotină și produsele fără fum.

Care este diferența dintre fum și aerosol?

Aerosolul este o suspensie de mici particule sau picături de lichid într-un gaz (de obicei, aer), care se formează prin vaporizare la temperaturi mai scăzute decât fumul – în medie, 300 de grade Celsius. Compoziția unui aerosol poate fi foarte diferită, iar exemple de aerosoli naturali sunt norii, ceața, praful, vaporii de gheizer.

În același timp, fumul este un tip de aerosol emis în procesul de ardere, cunoscut științific sub numele de „combustie”. Atunci când tutunul arde, temperatura poate ajunge de la peste 600 până la 850 de grade Celsius. Această temperatură extremă este cea care face ca fumatul să fie dăunător. O țigară care arde produce fum ce conține peste 6.000 de substanțe chimice diferite. Mai mult de 100 dintre acestea au fost identificate de experții în sănătate publică drept cauze sau cauze potențiale ale bolilor legate de fumat. Iată câteva dintre aceste substanțe:

Gudronul – este un amestec de particule solide. Cele mai multe dintre ele sunt cancerigene și se depun în plămâni.

Monoxidul de carbon – este un gaz toxic, fără culoare sau miros. Acumulându-se în artere, el încetinește circulația sângelui și, legându-se de hemoglobină, provoacă o stare de hipoxie – lipsa de oxigen.

Arsenicul – este cel mai nociv element chimic din țigări. Acesta are un efect negativ asupra sistemului cardiovascular și provoacă dezvoltarea tumorilor canceroase.

Benzenul – este un compus chimic toxic, de origine organică. Provoacă leucemie și alte forme de cancer.

Poloniul – este un element radioactiv. Din interior, are un efect de iradiere asupra organismului.

Formaldehida – este un produs chimic toxic. Provoacă boli pulmonare și respiratorii.

Astfel, nu există nicio îndoială că cea mai bună alegere pentru o persoană care fumează este să renunțe complet la tutun și nicotină. Pe de altă parte, produsele fără fum exclud procesul de ardere, motiv pentru care compoziția aerosolului este diferită de cea a fumului de țigară. În alternativele inovatoare, principalele componente ale aerosolului sunt apa și glicerina, aromele și nicotina, iar nivelurile de substanțe chimice nocive, precum cele găsite în fumul de țigară, sunt mult mai scăzute. Acest lucru înseamnă că, deși alternativele fără fum nu sunt lipsite de riscuri pentru sănătate, ele reprezintă o alegere mai bună decât țigările pentru fumătorii adulți care altfel ar continua să fumeze.

Nicotina nu este principala sursă de nocivitate

Renunțarea completă la tutun și la nicotină este cea mai bună alegere pentru orice fumător, dar ce se întâmplă cu acei fumători adulți care nu pot sau nu doresc să renunțe la fumat? Cel puțin aceștia merită acces la informații fiabile despre alternativele fără fum, însă informațiile false despre asemenea produse îi împiedică pe fumătorii adulți să renunțe la țigări și să treacă la un mod mai puțin dăunător de a consuma nicotină.

Într-un sondaj internațional publicat în 2021, aproape jumătate dintre respondenți nu știau că principala sursă de nocivitate asociată fumatului sunt substanțele dăunătoare din fum, și nu nicotina în sine. Deși nicotina creează dependență și prezintă riscuri pentru sănătate, mai multe instituții de sănătate publică au remarcat că aceasta nu este un agent cancerigen și nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Pe de altă parte, fumul care este produs în urma arderii tutunului crește probabilitatea de a dezvolta aceste boli din cauza nivelurilor ridicate de substanțe chimice nocive și potențial nocive pe care le conține.

Nicotina este o substanță de origine vegetală, care se găsește în mai multe soiuri de plante, inclusiv în tutun. În forma sa pură, este un lichid incolor sau galben pal, iar atunci când este inhalată, nicotina este absorbită prin plămâni direct în fluxul sanguin și astfel ajunge în țesuturi și organe, inclusiv în creier. Nicotina creează dependență, acesta fiind unul dintre motivele pentru care oamenii continuă să fumeze sau să utilizeze produse cu nicotină. Cu toate acestea, timp de mai multe decenii, nicotina a fost folosită cu succes în terapia de substituție, drept mijloc de a-i ajuta pe fumătorii adulți să renunțe complet la tutun și la nicotină. Deși nicotina nu este principala cauză a bolilor legate de fumat, aceasta creează dependență și nu este lipsită de riscuri. Astfel, cea mai bună alegere pentru o persoană care fumează este să renunțe complet la tutun și nicotină.

Potrivit OMS, la nivel global, fumatul cauzează peste 8 milioane de decese anual. Iar mai mult de un milion de oameni mor din cauza expunerii la fumul de tutun.

Sursa Nordnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *