Mobilitatea academică stimulează exodul de creieri
Potrivit administrațiilor universităților din R. Moldova, de regulă, pleacă peste hotare cei mai buni studenți, care sunt atrași, prin burse, de către prestigioase instituții superioare de învățământ din țările europene.
Fie din motive financiare ori profesionale, cert este că anual mii de studenți abandonează studiile universitare. Administratorii instituțiilor de învățământ superior spun că, de cele mai multe ori, solicită exmatricularea de la studii cei care au obținut o bursă peste hotare. „Abandonul a existat dintotdeauna, doar că în ultimul timp acest fenomen s-a amplificat, pentru că au apărut foarte multe burse în străinătate. Se duce o luptă acerbă pentru studenți, toată Europa suferă pentru că nu-i are și, evident, oferă burse, iar studenții, având posibilitatea să plece cu o bursă de stat, de ce să nu profite? Este o modă. Mulți consideră că, plecând peste hotare, vor avea un viitor mai bun”, a menționat Petru Todos, prim-prorector UTM. El a remarcat faptul că, în mare parte, pleacă cei mai buni studenți, cu cele mai bune rezultate și, respectiv, o bună parte dintre ei fiind bursieri la instituțiile din Moldova.
„Cei care câștigă o bursă peste hotare au medii mari și aveau locuri bugetare aici. Din aceste considerente suntem nevoiți să redistribuim locurile libere după ce aceștia pleacă. Ținând cont că, de la 1 septembrie, ne vin foarte multe cereri din partea celor care sunt din familii social-vulnerabile și nu au reușit să obțină o bursă, ori care au performanțe deosebite, dar nu au reușit să obțină un loc bugetar la admitere, sau au performanțe sportive, noi selectăm viitorii bursieri din rândul lor”, a menționat pentru TIMPUL Otilia Dandara, prorector pentru activitatea didactică la USM. Aceasta a ținut să remarce că abandonul studiilor și migrația studenților afectează procesul educațional și destabilizează procesul organizațional.
Potrivit prorectorului pentru activitatea didactică din cadrul ASEM, Ala Cotelnic, de obicei, cei care renunță la studii aici pleacă la studii peste hotare, dar sunt numeroase cazuri când tinerii pur și simplu nu mai vin la ore și sunt exmatriculați, fie pentru că nu și-au achitat contractele, fie pentru că au restanțe. „Sunt tineri care, pentru că nu au bani, renunță la studii pentru o perioadă, dar revin pe băncile universității când acumulează banii necesari. Majoritatea dintre cei exmatriculați sunt tineri care au plecat peste hotare cu programe „Work and Travel” și nu s-au mai întors, rămânând ilegal pe teritoriul SUA. Noi mizăm pe cei care pleacă peste hotare cu diverse programe, dar, până la urmă, aceștia nu se mai întorc. Situația devine incertă”, spune Ala Cotelnic. Astfel, numai în prima lună de studii, din motive personale, cu excepția anului I, unde migrația este permanentă, s-au autoexmatriculat 59 de persoane. De la începutul anului, peste 400 de persoane au plecat de la UTM, iar 300 au părăsit ASEM-ul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!