Moldoveni bursieri în China, prostiți de minister
Așadar, în timp ce Acordul de colaborare în domeniul învățământului dintre R. Moldova și R.P. Chineză prevede că statul nostru trebuie să le asigure transportul tur-retur studenților moldoveni, aceștia îşi cerşesc drepturile de la Ministerul Educaţiei (ME), întrucât ministerul vizat le datorează zeci de mii de euro. Cel puțin, așa susține Sergiu Gojinețchi, fost bursier în China, actual profesor la Universitatea de Stat din Moldova și care a decis să pună în lumină această fărădelege.
Sergiu Gojinețchi este unul din studenții care și-a făcut studiile în China prin intermediul Acordului dintre guvernele RM şi R.P. Chineză și a absolvit ciclul de doctorat la Universitatea Zhongnan de Economie şi Drept din Wuhan, iar acum predă Dreptul constituţional şi administrativ la Universitatea de Stat din Moldova.
Informăm, dar nu până la capăt
Profesorul a învățat timp de cinci ani, în perioada anilor 2007-2012, în China, unde, potrivit lui, „cazarea, manualele, echipamentele necesare și bursa au fost asigurate de statul chinez”. Totodată, deși cheltuielile de transport, precum era anunțat pe pagina oficială a ME, sunt suportate de studenți, art. 3 al Acordului prevede că Guvernul RM (partea trimiţătoare), prin Ministerul Educaţiei, trebuie să suporte „cheltuielile pentru transport internaţional din capitala statului său către capitala statului celeilalte părţi şi retur”.
Întors acasă, Sergiu a început să-și pună întrebări referitor la implicarea statului RM privind Acordul de colaborare cu China în domeniul învățământului. „Fiind jurist, eram curios să aflu care sunt angajamentele Moldovei față de cetățenii săi aflați peste hotare și am rămas profund dezamăgit, fiindcă e vorba de niște angajamente financiare, care nu sunt respectate încă din 2001. Mai mult decât atât, nici un student nu a invocat acest lucru din frica de a nu-și pierde locul de studii”, afirmă Sergiu. Tudor Galupa, un alt beneficiar al Acordului, afirmă că a suportat toate cheltuielile de transport și nu a fost informat niciodată despre faptul că statul său trebuie să ramburseze acei bani. „Statul chinez ne oferă o bursă de 250 de dolari, care ne ajută, dar nu sunt suficienți”, adaugă Tudor.
„Nu avem capacitatea financiară de a gestiona aceste întrebări”
Pentru a recupera cele șase mii de euro cheltuite pentru transport, Sergiu Gojinețchi a atacat în instanţă ME. Curtea de Apel i-a dat câștig de cauză, însă, când dosarul a ajuns la Curtea Supremă de Justiție, instanța a stabilit că „angajamentele sunt interstatale și nicidecum interpersonale”. „Prin această hotărâre, ei s-au eschivat de la respectarea angajamentelor luate, odată cu semnarea acordului cu China”, opinează tânărul. Solicitat de TIMPUL, Victor Panțâru a precizat că acordul este între guverne, însă beneficiarii acestuia sunt cetățenii celor două state. „Astfel, cetățeanul căruia i-au fost lezate drepturile, apărute în urma semnării acordului, are dreptul să dea în judecată statul care a încălcat prevederile acordului”, explică avocatul. În același timp, ME i-a oferit o explicație laconică, și anume, – „Nu sunt bani, deci nu avem capacitatea financiară de a gestiona aceste întrebări”, poziție pe care doctorandul o cataloghează drept una „cronică”.
Studenții acceptă, ME doarme liniștit
Ludmila Pavlov, şefa Direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană, din cadrul ME, întrebată de TIMPUL cum motivează această situație, s-a eschivat de la întrebările date, afirmând că „la moment există un proces de judecată în derulare și ar fi înțelept să așteptăm decizia judecății”.
Astfel, la întrebările „de ce în anunțurile publicate pe edu.gov.md despre oferta de a învăța în China scrie că studenții trebuie să-și achite singuri taxele de transport, în pofida faptului că în acordul semnat cu China, aprobat în 2002, este specificat că partea trimițătoare va suporta cheltuielile de transport”, „care este riscul de destrămare a acordului, în cazul în care guvernul chinez va afla despre faptul că Moldova nu-și respectă angajamentele” și „cum urmează ME să-și asume cheltuielile de transport ale studenților”, Ludmila Pavlov s-a limitat la relatarea unor lucruri cunoscute de toată lumea. Așadar, șefa direcției a menționat că, anual, ME face publică oferta de burse a Guvernului R.P. Chineze, anunțând și condițiile în care aceste burse vor fi oferite. „Drept rezultat, candidații care depun dosarele sunt informați despre toate cheltuielile pe care urmează să le suporte”, afirmă ea. Mai mult, Ludmila Pavlov asigură că „cei care nu acceptă aceste condiții au posibilitatea și dreptul de a refuza să participe la concurs sau să informeze, imediat, despre dezacordul de a accepta condițiile stipulate în aviz. Până la moment, nici unul din candidații, care a depus dosarele pentru această ofertă de burse, nu a anunțat despre dezacordul față de aceste condiții”.
În pofida acestei situații confuze, Sergiu Gojinețchi așteaptă răspunsul de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Pătimitul consideră că, dacă cererea ar fi fost semnată de mai mulți studenți, aceasta ar căpăta o rezonanță majoră, pentru ca, ulterior, autoritățile să se autosesizeze și să se urmărească, de azi înainte, respectarea Acordului de cooperare în domeniul învățământului între guvernele RM şi R.P. Chineze. Totodată, avocatul Victor Panțâru consideră „faptul că guvernul și-a asumat o răspundere și n-o respectă, în special, în raport cu persoanele care pleacă la studii peste hotare și revin acasă, este mârșav. În loc autoritățile să beneficieze de experiența studenților, ele își bat joc, motivând tinerii să plece din țară”.
Sergiu Gojinețchi: „În ciuda indiferenței cu care sunt tratați studenții basarabeni din R. Moldova, studenții chinezi care vin în Moldova la studii beneficiază de manuale didactice, de cazare gratuită, bursă regulată și de scutirea de la plata taxei de studii”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!