Actualitate

Moldoveni traficați în Germania și OBLIGAȚI să muncească pentru salarii mizere

Est-europeni săraci și naivi, pe care disperarea îi impinge în mâinile bandelor de crimă organizată: modelul continuă în Germania. În urma unei razii de amploare efectuată de poliția germană în Hamburg, Bremen, Saxonia Anhaltină și Saxonia Inferioară, au fost arestați preventiv principalii suspecți, care se pare că aduseseră sute de cetățeni moldoveni la muncă ilegală în Germania.

Oamenii erau exploatați la maxim, plătiți cu salarii de mizerie și trăiau în condiții precare. Cei mai mulți erau plasați în posturi de gardieni, fiind plătiți cu mult sub salariul minim pe economie. Din banii câștigați – de regulă circa 500 de euro, muncitorii erau obligați să-și plătească și chiriile (300 de euro), cazarea nefiindu-le asigurată.

Cetățenie română falsificată sau reală?

În jur de 800 de polițiști și vameși germani au participat la această acțiune, cercetând 16 locuințe și birouri în patru landuri germane, a confirmat pentru DW purtătorul de cuvânt al poliției din orașul Pirna, în landul Saxonia. Mulți dintre cetățenii moldoveni dețineau cărți de identitate românești falsificate sau modificate probabil chiar de traficanți.

O purtătoare de cuvânt a procuraturii din Lüneburg, în landul Saxonia Inferioară, a declarat pentru DW că ”cercetările se desfășoară numai împotriva traficanților și nu împotriva celor traficați”. După o primă analiză, nu se știe exact dacă și câți dintre muncitorii moldoveni dețin și cetățenie română reală. 

Ambasada Republicii Moldova la Berlin nu a fost contactată încă (marți) de niciun cetățean moldovean în cauză, pentru servicii consulare. În schimb, procuratura din Lüneburg a transmis, într-un interviu DW, că autoritățile germane colaborează pentru soluționarea acestui caz cu cele de la Chișinău. La rândul său, ambasadorul Republicii Moldova la Berlin, Oleg Serebrian, ne-a declarat că au fost solicitate ministerului federal de interne informații suplimentare despre acest caz.

Muniție și arme cu electroșocuri

Se pare că traficanții îi supravegheau și chiar terorizau pe muncitorii moldoveni. ”În momentul de față sunt cercetați 13 suspecți”, dintre care capii bandei, care au fost arestați preventiv la Hamburg, spune purtătoarea de cuvânt a procuraturii Lüneburg.

Doi dintre aceștia sunt cetățeni germani și unul cetățean rus, cu vârste cuprinse între 30 și 43 de ani.

Conform unor surse neoficiale ce doresc sa-si pastreze anonimatul s-ar părea că cei doi cetățeni germani ar fi de origine rusă. În timpul raziei, poliția germană a confiscat muniție și arme cu electroșocuri. Au mai fost găsite în locuințele percheziționate droguri și câteva mii de euro cash.

Persoanele care dețin pașaport moldovenesc au dreptul la ședere 90 de zile consecutive pe teritoriul UE, dar nu pot munci fără a obține drept de muncă.

Sursa: dw.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *