Social

Moldovenii pot afla gradul de vulnerabilitate energetică în care s-a încadrat gospodăria lor. „Urmează calcularea compensațiilor în factură”

Cetățenii care au depus cererea pentru compensații la gaze naturale, energie electrică și termică își pot afla gradul de vulnerabilitate energetică în care se încadrează gospodăria lor, pe platforma „compensatii.gov.md”, la secțiunea „cabinet personal”, transmite Replicamedia.md.

Exemplu de răspuns în baza cererii completate de solicitant:

„Gradele de vulnerabilitate energetică au început deja să apară în Cabinetul personal pe compensatii.gov.md. Începând de mâine toți vor primi notificări prin sms și emailuri, dar deja puteți verifica în ce categorie ați fost încadrați. Prima etapă s-a încheiat, urmează transmiterea datelor către furnizori și calcularea compensațiilor în factură. Pentru a vedea gradul deschideți cererea. În câteva zile sistemul va genera și o decizie cu mai multe informații privind cum s-a ajuns la gradul stabilit”, a scris deputatul PAS, Dan Perciun pe pagina sa de Facebook.

Pentru consumatorii casnici de gaze naturale volumul maxim compensat în contextul obligației de serviciu public se stabilește la 180 de metri cubi pe lună per loc de consum, ceea ce este cu 30 de metri cubi pe lună mai mult decât plafonul care a fost aplicat anul trecut.

Prețurile pentru consumatorii casnici de gaze naturale, în dependență de categoria de vulnerabilitate energetică, în limita plafonului pe care l-am menționat vor fi următoarele:

  • consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată – prețul final va fi 12 lei pe metru cub, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 17,27 de lei per metru cub, iar valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 3.110 lei;
  • consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată – prețul final va fi de 14 lei per metru cub, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 15,27 de lei pe metru cub, iar valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 2.750 de lei;
  • consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie – prețul final va fi de 17 lei pe metru cub, ceea ce înseamnă că valoarea compensației va fi de 12,27 de lei pe metru cub;
  • consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută – prețul final va fi de 24 de lei pe metru cub, ceea ce înseamnă o compensație de 5,27 de lei pe metru cub.

Pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 Gcal pe lună pe loc de consum.

  • Consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti un tarif final de 1.450 de lei pe Gcal.
  • Cei cu vulnerabilitate energetică ridicată – un tarif de 1.700 de lei pe Gcal;
  • Cei cu vulnerabilitate energetică medie – un tarif de 1.950 de lei pe Gcal;
  • Cei cu vulnerabilitate scăzută vor plăti un tarif de 2.500 de lei pe Gcal.

„Pentru a asigura aceste tarife, consumatorii casnici cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată cu consum de cel puțin 1,3 de Gcal vor primi o compensație lunară în valoare de 1.825 de lei la Chișinău și 2.080 de lei la Bălți, pentru că tarifele sunt diferite. Cei cu vulnerabilitate energetică ridicată vor primi compensații în valoare de 1.500 de lei pe lună la Chișinău și 1.758 de lei pe lună la Bălți, iar cei cu vulnerabilitate medie – compensații de 1.175 de lei pe lună la Chișinău și 1.430 de lei pe lună la Bălți”, a explicat Marcel Spatari.

Compensațiile la energia electrică vor fi oferite în felul următor:

În limita unui plafon de 75 kWh pe loc de consum lunar pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată. Astfel, cei mai vulnerabili vor plăti un tarif final de 3,3 lei pe kWh, iar a doua categorie de vulnerabilitate energetică – un tarif de 3,7 lei pe kWh, diferența fiind compensată în factură, așa cum se întâmplă și cu gazele naturale și energia termică”, a declarat ministrul MMPS.

Amintim că acest program prevede compensații în valoare de 5 miliarde de lei. Atribuirea categoriilor de vulnerabilitate a fost făcută în mod automat în sistemul informațional „Vulnerabilitate energetică” pe data de 25 noiembrie.

Pentru a avea categoria de vulnerabilitate atribuită pentru luna noiembrie, termenul limită de depunere a cererilor a fost 24 noiembrie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *