Politică

Moscova crede că integrarea RM în UE va afecta suveranitatea țării

Aceasta este una dintre concluziile studiului „Neutralitatea şi suveranitatea Moldovei în vizorul Rusiei”, realizat de IDIS „Viitorul”, unde sunt analizate semnalele Federației Ruse cu privire la neutralitatea țării noastre.

Potrivit autorului lucrării, Leonid Litra, mesajele Moscovei sunt menite să atragă atenția că integrarea europeană a Chișinăului este incompatibilă cu neutralitatea permanentă.

„Mai mult ca atât, Moscova consideră că aderarea Moldovei la UE va reduce gradul de suveranitate a Chișinăului și va crea probleme în soluționarea conflictului transnistrean, fără ca să se îngrijoreze prea mult asupra faptului că prezența militară rusă pe teritoriul Moldovei este cea care împiedică RM să devină cu adevărat neutră. Toate aceste eforturi se fac pentru a forța Chișinăul să renunțe la cursul de integrare europeană și să se apropie de proiectele integraționiste promovate sub tutela Rusiei”, a precizat expertul Leonid Litra.

Totodată, studiul arată că, deși neutralitatea este introdusă prin Constituție, „această prevedere pare să fie insuficientă pentru partenerii noștri din Est, care cer în continuare ca statutul de neutralitate să fie fixat printr-o lege specială, pentru a oferi garanții că Chișinăul nu va aluneca spre alianțe politico-militare, în special spre NATO”.

În același timp, RM continuă intensificarea relațiilor cu NATO ca stat neutru și preia experiența statelor neutre din NATO care au relații de cooperare foarte strânse cu Alianța Nord-Atlantică. Cel mai bun argument, în acest sens, este vizita a cinci ambasadori ai statelor membre NATO la Chișinău, care au împărtășit experiența lor de cooperare cu Alianța Nord-Atlantică.

De cealaltă parte însă sunt sondajele de opinie publică, care arată că, în pofida simpatiei AIE față de modelul vestic, inclusiv față de NATO, moldovenii sprijină tot mai mult ideea unei țări neutre. Astfel, conform sondajelor, în 2007, în timp ce guverna Partidul Comuniștilor, sprijinul față de Alianța Nord-Atlantică era de 23%, iar față de neutralitate – 35%. După cinci ani, în 2012, sondajele arată că sprijinul față de NATO a coborât la 8%, iar față de neutralitate – 58%.

Totuși, în concluzie, studiul precizează că RM trebuie să se asigure că poate rezista la presiunile Rusiei, cel puțin până la semnarea Acordului de Asociere, iar clasa politică din Moldova este obligată să trateze aceste presiuni rațional, întrucât „riscă să se angajeze în procese care vor dăuna stabilității interne și procesului de integrare europeană”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *