Moscova, pe muchie de cuțit: Putin, forțat să ia o decizie crucială după uciderea lui Nemțov
Când Boris Nemţov a fost împuşcat mortal, în timp ce se întorcea acasă într-o noapte de vineri, luna trecută, opoziţia liberală din Rusia a realizat că regulile jocului s-au schimbat în cel mai şocant mod posibil, relatează The Guardian.
Însă există şi semnale că cel mai cumplit asasinat din timpul mandatelor lui Vladimir Puţin a declanşat o bătălie în interiorul structurilor aflate la putere în Rusia. Consecinţele acestei bătălii ar putea fi mult mai ample decât lumea insulară a minorităţii opozante şi mult mai greu de controlat de către Puţin.
Este extrem de dificil să îţi dai seama ce se întâmplă acum la Moscova, având în vedere lipsa de transparenţă a Kremlinului, cercul restrâns de factori decidenţi din jurul lui Puţin şi utilizarea presei pentru prezentarea unor versiuni mai mult sau mai puţin îndepărtate de adevăr ale uciderii lui Boris Nemţov.
Schiţa unui conflict
Multe rămân necunoscute, se precizează în analiză jurnaliştilor britanici. Însă, dacă reuşeşti să decodezi semnalele venind din interiorul Kremlinului şi din jurul sau, se conturează schiţa unui conflict între membrii influenţi din sistemul de securitate al lui Vladimir Puţin.
Cinci bărbaţi au fost arestaţi şi ţinuţi după gratii pentru comiterea odioasei crime, inclusiv cecenul Zaur Dadaiev, despre care anchetatorii cred că a apăsat pe trăgaci. Acesta şi-a recunoscut iniţial fapta, însă ulterior a spus că a mărturisit sub tortură.
Având în vedere că Dadaiev face parte dintr-unul din batalioanele controlate de Ramzan Kadîrov, omul Kremlinului în Cecenia, suspiciunile au căzut în mod natural asupra să.
Ziarul rus independent Novaia Gazeta a publicat o investigaţie care sugerează că ucigaşii ar fi lucrat pentru mai mulţi apropiaţi ai lui Kadîrov, care ar fi fost implicat în tot felul de asasinate şi încălcări ale drepturilor omului, însă a negat de fiecare dată acuzaţiile.
Liderul cecen a scris pe contul sau de Instagram că îl cunoste personal pe Dadaiev şi că acesta, în opinia să, este un patriot al Rusiei. În ziua următoare, Puţin i-a oferit lui Kadîrov o decoraţie, în timp ce tot mai multe zvonuri sugerau că forţele de securitate de la Moscova încercau să interogheze mai multe persoane apropiate de acesta în cazul asasinării lui Borin Nemţov.
Scindare la Kremlin
Scenariul a fost clar pentru mulţi: persoane influenţe de la Kremlin încercau să îl investigheze pe Kadîrov în legătură cu crimă, în vreme ce Puţin le transmitea că încă îl susţine pe protejatul sau cecen.
"Oamenii de la Moscova nu l-au plăcut niciodată pe Kadîrov, el a avut putere doar datorită sprijinului personal al lui Puţin", a declarat un fost oficial de la Kremlin.
"În Cecenia, nu există procurori normali, judecători normali, tribunale normale, FSB (serviciul rus de securitate) normal; toţi se află sub controlul lui Kadîrov. Dar care era cealaltă opţiune? Gândiţi-va cum era Cecenia acum zece ani. Kadîrov a adus stabilitate", a continuat acesta.
Unii dintre apropiaţii lui Nemţov au sugerat că liderul cecen ar putea fi doar o scuză pentru unele persoane de rând înalt care îl voiau mort pe politicianul de opoziţie.
Între timp, oficialii de la Moscova au spus că există două posibilităţi: fie că ucigaşii au acţionat pe cont propriu, poate pe fondul furiei create de faptul că Nemţov a condamnat atacul de la revista satirică franceză Charlie Hebdo, fie aceştia au venit din afară.
La nici o ora după ce Nemţov a fost împuşcat mortal, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, a declarat că asasinatul este "100% o provocare" cu scopul de a-i înscena ceva lui Puţin şi de a face Rusia să arate rău.
Ziariştii The Guardian mai arată că figuri importante din securitatea rusă au variante diferite în ceea ce priveşte motivele crimei şi persoanele care ar fi comandat-o.
"Fireşte că există rivalitate între diferite grupuri, iar unele dintre lacunele investigaţiei vor fi exploatate de cei care vor să câştige nişte puncte, însă nu cred că asasinatul a fost comis din iniţiativa unei singure persoane", a precizat Vladimir Milov, care a scris articole alături de Nemţov despre diverse cazuri de corupţie în rândul elitei politice.
Ce se poate întâmplă la Moscova
Toate aceste detalii i-au făcut pe mulţi să creadă că se da o lupta a puterii în spatele scenei, însă fostul oficial de la Kremlin nu este de aceeaşi părere: "Nu mi-aş face prea multe griji. Se vor certă puţin, însă, în final, vor cădea de acord".
Alţii nu sunt atât de siguri că această varianta este cea corectă. Jurnaliştii de la Novaia Gazeta au sugerat că Puţin va fi nevoit, la un moment dat, să aleagă între Kadîrov şi aparatul sau de securitate.
"Decizia lui Puţin nu va determina doar cine va sfârşi în boxa acuzaţilor, ci şi viitoarea configuraţie politică a ţării, care se află la marginea unui război între diferiţi piloni ai regimului. Puţin va trebui să decidă cine e patriot şi cine nu", se menţionează în articolul ziarului rus.
Parlamentul rus a refuzat să ţină un moment de reculegere pentru Nemţov
Unii susţin chiar că dispariţia misterioasă a lui Puţin a avut legătură cu nevoia liderului rus de a se retrage pentru a lua decizii dificile. Alţii au spus că Puţin a fost pur şi simplu răcit.
Lipsa informaţiilor nu face decât să contribuie la adâncirea acestui mister, iar mulţi sunt de acord cu faptul că atmosfera din politică Rusiei în momentul de faţă este derutantă şi de rău augur.
"E ceva foarte ciudat în aer. Nu ştii ce se va întâmplă în continuare, dar ştii că probabil va fi dezastruos", a conchis redactorul şef al unui trust de presă din Rusia.
sursa: ziare.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!