CSI / Rusia

Moscova susține că ar fi identificat un nou suspect în cazul morții bloggerului militar pro-război Vladlen Tatarski

Autoritățile din Rusia ar fi identificat un alt suspect în explozia care l-a ucis pe bloggerul militar pro-război Vladlen Tatarki, într-o cafenea din Sankt Petersburg, scrie agenția de presă de stat rusă TASS, citată de The Guardian.

Atacul ar fi fost „pregătit de un membru al grupării teroriste și de sabotaj ucrainene, cetățanul ucrainean Yuri Denisov, născut în 1987, care, printr-un serviciu de curierat expres, ar fi transferat la Moscova un dispozitiv exploziv camuflat ca un bust de ipsos al unui comisar militar”, scrie TASS, citând autoritățile ruse.

De asemenea, sursele citate scrie că „a fost inițiată procedura de înscriere a acestuia pe lista de urmărire internațională”.

Vă amintim că duminică, 2 aprilie, Vladlen Tatarski a fost ucis într-un atentat cu bombă într-o cafenea din Sankt Petersburg deţinută de liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin.

Moscova a acuzat Kievul şi „agenţi” ai opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi că sunt implicaţi în acest asasinat. Ucraina, la rândul său, a susţinut că a fost vorba de o reglare de conturi internă între cei care susţin ofensiva din Rusia, potrivit Hotnews.ro.

Maxim Fomin era unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri militari pro-Kremlin, cu peste 500.000 de abonaţi pe canalul său de Telegram. Tatarski, în vârstă de 40 de ani, s-a numărat printre cei care au cerut public ca Rusia să continue războiul şi mai agresiv. Aatunci când preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a vizitat Hersonul, după ce Rusia s-a retras din oraş în luna noiembrie 2022, Tatarski s-a întrebat de ce Moscova nu a profitat de şansa de a-l fi asasinat cu o dronă.

Originar din Donbas, Maxim Fomin avea experienţă de război, pentru că se alăturase trupelor separatiştilor pro-ruşi în 2014.

Acesta a fost ucis într-un atentat cu bombă într-o cafenea din Sankt Petersburg în timp ce ţinea o conferinţă în faţa unui public format din aproximativ 100 de persoane. Peste 30 dintre ele au fost rănite în atentat. Evenimentul fusese organizat de un grup numit „Cyber Z Front”, al cărui nume se referă la litera „Z” pe care Rusia a adoptat-o ca simbol al războiului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *