Actualitate

Motivul pentru care 80% dintre cetățenii Republicii Moldova și-ar dori unirea cu România. Analistul militar Ion Petrescu: Problema numărul 1 în R. Moldova este venitul personal

Expert și analist militar, colonelul Ion Petrescu, susține că pe lângă afinitatea moldovenilor vorbitori de limbă rusă, mai ales cei trecuți de 60 de ani, față de politica Moscovei, unirea ar avea șanse mai mari de reușită dacă cetățenilor Republicii Moldova li s-ar oferi garanția că vor avea aceleași pensii și salarii ca în România, informează Bugetul.ro.

„Dacă acum am pleca într-o misiune jurnalistică la Chișinău și am da drumul la televizorul din hotel vom vedea că majoritatea canalelor sunt de limbă rusă.

Asta e situația acum, dar dacă s-ar pune întrebarea, așa cum s-a mai pus acum câțiva ani, „dacă președintele României ar anunța a doua zi după unire salariile și pensiile din R.Moldova se aliniază la cele din România, ați vota pentru unire?”, atunci 80%, inclusiv vorbitorii de limbă rusă, ucraineană sau evrei au spus da. Problema numărul 1 în R.Moldova este venitul personal”, a spus Ion Petrescu.

În ceea ce privește împărțirea pe segmente de vârstă – tinerii își doresc unirea, cei mai bătrâni s-ar opune – explicația oferită de expertul militar fiind aceea că tendințele sunt influențate de sursele de informare.

„Tinerii își iau informațiile de pe internet, de pe telefonul mobil, deci nu sunt limitați la canalele de televiziune.
În privința celor peste 60 de ani, de menționat că sunt două categorii: o categorie mai mare care ține la vechile tradiții cu care a trăit în Republica Sovietică și care au o frică față de viitor, dar există și o altă categorie, și aici mă refer la foștii militari care primesc și astăzi pensii de la Moscova și pensiile nu sunt deloc micuțe.

Trebuie să luăm în calcul și evoluția demografică. Numărul tinerilor va fi întârit de cei care acum sunt adolescenți, în timp ce numărul seniorilor se va diminua pe cale naturală.

Și mai apare ceva, frica de război. Ați văzut când a căzut racheta aceea pe teritoriul R.Moldova? Atunci am văzut și la buni vorbitori de limbă rusă o reacție, „așa nu se mai poate”. Deci, pe cale naturală, vor veni singuri la noi.

E adevărat că la momentul unirii va mai fi un procentaj de cetățeni ai R.Moldova care sunt vorbitori ai altor limbi, dar știți bine că România a găsit soluții pentru a acorda drepturi europene minorității ucrainene, minorității maghiare și altor minorități. În definitiv de ce n-ar fi reprezentanți ai respectivelor minorități cu reprezentanți în Parlament?”, a conchis Ion Petrescu, conform sursei citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

    1. “…în timp ce numărul seniorilor se va diminua pe cale naturală” – absolut! Mai asteptam. N-am chef sa stau la frizer langa unul care-mi spune cum au invadat fascistii romani tarisoara lui independenta.

  1. ALO ,ALO …Nu transformati consecintele firesti în motivație. esti român că te-ai născut și simți nu că ai fost cumpărat. Unii au avut de suferit ,sute de mii de deportati,sute de mii de refugiati .Ar mai fi si dreptul istoric de pus în balanță.La fel ar trebui cintărită și politica noastră care nu a avut in vedere primordial interesul national.Poate ar fi fost mai interesantă o analiză a ceeace nu s-a făcut și ce trebuie sa facem nu să fluturăm beneficii materiale individuale in consecintă ale reîntrgirii. Pentru reântregire trebuie investit politic,cultural și economic cel puțin tot atăt cît au investit alții ăn neunire.

    1. De acord pe agenda guvernanților este problema Reîntregirii/Reunirii Neamului românesc. Desigur că și și unele facilități pt posesorii care au redobândit cetățenia române, ar fi un stimulent. Uneori se crează impresia că de Reîntregirea ar aduce și României unele avantaje. Dar cei ce nu vor respecta Reîntregirea pot rămîne și fără pașapoarte. Să nu uităm că procesul Unirii din 27 martie a început în Basarabia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *