Ultima oră

Mubarak: Aș demisiona acum, dar mă tem că țara ar fi aruncată în haos

Zece zile durează protestele din Egipt. În ultimele zile sute de persoane au fost rănite în ciocniri stradale, iar 13 şi-au pierdut viaţa. 
Ministerul sănătăţii egiptean a anunţat că 13 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 1200 au fost rănite. Martorii din piaţa Tahrir spun că un cetăţean străin a fost ucis în bătăi. 
Câţiva jurnalişti egipteni de la Al-Jazeera şi Daily News Egypt au fost abuzaţi fizic. Forţele speciale egiptene au încercat să întrerupă trasmisiunea în direct a evenimentelor la postul BBC News din Cairo. Unii jurnalişti sunt bănuiţi că ar fi spioni israelieni. 


Sursa: Reuters

Armata criticată ieri pentru pasivitate, a recurs pentru prima dată la acţiuni. Militarii au început să creeze baricade între protestatari şi să alunge simpatizanţii lui Mubarak de pe străzi.


Sursa: AP

La Bucureşti,  în faţa ambasadei egiptene au avut loc proteste. Reprezentanţii comunităţii egiptene din România au scandat "Jos cu Mubarak". 


Sursa: Getty Images

Vice-preşedintele Egiptului, Omar Suleiman, a spus într-un interviu televizat că nu poate să demisioneze, pentru că se va crea un vid politic în ţară. Noul guvern are nevoie de cel puţin 70 de zile ca să efectueze reforme constituţionale în sistemul politic şi judiciar. Alegerile prezidenţiale vor avea loc în august sau septembrie. Unul din fii lui Hosni Mubarak, Gamal, a anunţat că nu va candida pentru funcţia de preşedinte. Omar Suleiman a precizat că două partide politice au refuzat dialogul, în schimb organizaţia Frăţia Musulmană ezită, fără a da un răspuns exact.

Omar Suleiman a anunţat că sectorul turistic a pierdut circa un miliar de dolari, după ce aproape un milion de turiştii au început masiv să părăsească Egiptul din cauza protestelor. 


Omar Suleiman. Sursa: Getty Images

Comunitatea internaţională urmăreşte cu mare atenţie evenimentele din Egipt. Liderii unor state şi organizaţii internaţionale au lansat un apel către autorităţile din Cairo.

Barack Obama (preşedintele SUA): Ne rugăm ca violenţele din Egipt să se termine, iar drepturile şi cerinţele egiptenilor să fie rescpectate".

Guido Westerwelle (ministrul de externe, Germania): Am vorbit cu reprezentanţii opoziţiei (inclusiv Mohamed ElBaradei). Este evident că e nevoie de un schimb de idei şi dialog paşnic. Altfel situaţia poate să degradeze.

Michael Spindelegger (ministrul de externe al Austriei): Rog liderii egipteni să ţină cont de cerinţele poporului. Protestatarii nu pot fi reduşi la tăcere prin violenţă. Forţele politice din Egipt trebuie să facă tot posibilul ca să pună capăt violenţelor. 

George Papandreou (premierul Greciei): Oamenii cer schimbări, drepturi democratice şi libertăţi. Reformele trebuie se efectueze urgent şi fără violenţă. 

Caroline Atkinson (purtătorul de cuvânt al FMI): Nu ştim cum va evolua economia Egiptului, deoarece nu ştim cum va evolua viaţa politică.

Catherine Ashton (comisarul pentru politica externă al UE): Cerem autorităţilor din Egipt să ia măsuri urgente pentru a proteja oamenii de la proteste. Armata şi forţele de ordine trebuie să apere cetăţenii. 


Sursa: AP

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *