Mucegaiul, un pericol pentru sănătate. Iată ce boli poate provoca şi cum poţi să scapi de această ciupercă
Mucegaiurile se dezvoltă în locuinţe atunci când sporii din aer şi din praful din casă găsesc suprafeţe umede, prielnice multiplicării. „În mod obişnuit, în interior se găsesc în cantităţi depistabile mai multe specii de fungi, cele mai importante fiind subtipurile de Aspergillus, Penicillium, Cladosporium, Alternaria, Rhodotorula, Stachybotris şi altele.
Pot produce reacţii alergice şi iritaţii
Dintre problemele de sănătate pe care le generează prezenţa sporilor de mucegai în case, cel mai frecvent întâlnite sunt reacţiile alergice şi iritaţiile. Ele apar ca urmare a inhalării sporilor ori a atingerii suprafeţelor contaminate, într-un interval ce variază de la câteva minute la câteva ore de la contact.
Reacţiile alergice se manifestă sub forma rinitei alergice: strănut, secreţii nazale, ochi roşii şi iritaţii ale pielii (dermatită). Severitatea simptomelor depinde de gradul de expunere la spori şi de sensibilitatea fiecărui organism în parte. Iritaţiile se manifestă la nivelul ochilor (secreţii lacrimale abundente, ochi roşii), pielii, gâtului şi plămânilor (tuse).
„Expunerea la mucegaiuri este în mod particular periculoasă pentru cei care suferă de o boală respiratorie cronică, pentru copii şi vârstnici şi pentru cei care au imunitate scăzută”, precizează medicul Camelia Berghea.
Prea mult stat în casă dă astm
Mucegaiurile pot fi şi o cauză de apariţie sau de agravare a astmului. De altfel, există o teorie potrivit căreia frecvenţa tot mai mare a acestei afecţiuni respiratorii înregistrată în ultimele două decenii este consecinţa tendinţei oamenilor de a petrece mult timp în spaţii închise. În consecinţă, probabilitatea de a inhala spori de mucegaiuri este mai mare şi riscul de apariţie a astmului creşte. S
inuzita fungică poate fi o altă consecinţă a inhalării sporilor de mucegai din casă. Un studiu efectuat în trecut de medicii de la Clinica Mayo din SUA arăta că nu mai puţin de 96 la sută din persoanele cu sinuzită cronică au această formă a bolii, iar una dintre cauzele incriminate este expunerea la mucegaiurile din mediul înconjurător.
Ne afectează starea psihică
Unele mucegaiuri eliberează toxine (numite micotoxine) care afectează sistemul nervos. Ele pot produce dureri de cap, dificultăţi de concentrare şi chiar depresie, după cum arată un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Brown din SUA.
Potrivit coordonatorului acestui studiu, epidemiologul Edmond Shenassa, toxinele mucegaiurilor afectează zona din creier responsabilă de controlul emoţiilor. Alţi specialişti au asociat inhalarea sporilor de mucegai cu oboseala şi cu apariţia problemelor de memorie.
Scăpaţi de umezeală!
Atâta timp cât au umiditate şi oxigen suficiente, mucegaiurile pot creşte pe aproape orice substanţă organică. Prin urmare, singura metodă de a preveni expunerea la ele este controlarea umidităţii din spaţiile interioare. Tapetul, pardoselile din lemn, mocheta, dar şi pereţii care fac igrasie sunt un mediu propice de dezvoltare a mucegaiurilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!