Eveniment

Municipiul Onești s-a înfrățit cu orașul Streșeni din Republica Moldova

Acordul de înfrățire prevede, printre altele, că Onești și Streșeni vor derula proiecte comune în domeniile educației, culturii, sportului, sănătății, asistenței sociale și turismului.

O atenție deosebită vizează, potrivit documentului, cooperarea economică directă dintre cele două orașe.

"Vom crea condiții favorabile pentru desfășurarea de activități comerciale de către persoane fizice și juridice din cele doua unități administrativ teritoriale. Totodată, ne-am propus să acordăm o atenție deosebită colaborării între întreprinderile mici și mijlocii și participării la târgurile și expozițiile organizate în România și Republica Moldova", a declarat pentru AGERPRES Alexandru Cristea, primarul municipiului Onești.

Potrivit acestuia, "planului spiritual, pentru care avem paliere comune, trebuie, cu prioritate, să-i acordăm și unul material, în contextul în care putem aduce Streșeni experiența Oneștiului".

La rândul său, Valentina Casian consideră că un asemenea acord de înfrățire îi va impulsiona pe cei care se gândesc la temeinicia unor relații eficiente între comunitățile românești.

"Vorbind plastic aș spune că punerea în fapt a acestui acord de înfrățire va contrazice faptele unor oameni care au pantalonii rupți, dar poartă cravată asortată la culorile unui partid politic. Poate părea dur ceea ce spun, dar asemenea personaje încurcă mult proiecte valoroase de dezvoltare. Colaborarea cu Onești, muncipiu în care se află o puternică intelectualitate tehnică și din domeniul economic sunt sigură că va permite reevaluări și declanșarea de inițiative valoroase pentru populația din Streșeni", a afirmat Valentina Casian.

Senatorul de Onești, Marcel Bujor, președintele Comisiei privind românii de pretutindeni din Parlamentul României, a precizat că această înfrățire va permite orașului Streșeni accesul la fonduri europene, prin inițierea în comun cu Onești a unor proiecte din programele de finanțare pentru regiuni transfrontaliere.

"Streșeni va fi, în acest fel, mai aproape de Europa vestică", a arătat senatorul.

Deputatul Valerian Vreme, prezent, de asemenea, la ceremonia schimbului de documente privind înfrățirea dintre Onești și Streșeni, a declarat pentru AGERPRES că este convins că această decizie va da roade cât de curând. El a constatat în timpul unor vizite în Streșeni că "întreaga comunitatea de acolo, cea mai mare parte formată din urmașii răzeșilor lui Ștefan cel Mare și Sfânt, susține public, fără reținere, această înfrățire".

"Cred că exemplul Oneștiului și Streșenilor ar trebui luat de toate localitățile din Republica Moldova de a se înfrăți cu localități românești. Am realiza în comune multe și ar dovedi multe", a mai spus Valerian Vreme.

Orașul Streșeni, situat pe valea râului Bâc și în preajma celebrelor păduri "Codrii", aflat la 23 km în nord-vestul capitalei Republicii Moldova, Chișinău, are o populație de 23.600 de locuitori. În oraș funcționează 2.780 de firme, locuri principale ocupând industria alimentară, în special cea vinicolă și a conservelor de fructe și legume. De asemenea, domeniul producerii materialelor de construcții, țiglă, faianță, cărămizi, ocupă un loc important în economia orașului.

Sistemul de învățământ cuprinde aproximativ 3.300 de elevi care își fac studiile în trei licee și școli generale.

Rețeaua instituțiilor medicale include un spital, un centru al medicilor de familie, stație de ambulanță, centru de medicină preventivă și mai multe farmacii în care activează peste 80 de medici și 170 de personal mediu.

În oraș sunt două biblioteci orășenești, o Casă de cultură, pe lângă care funcționează Ansamblul folcloric "Dumbrava verde", formația corală "Burebista" și Orchestra de muzică populară "Cununa".

Streșeni este gazda Festivalului de muzică și poezie "Eminesciana".
sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *