Munteanu: „Vreau să mă conving de eliminarea pretențiilor acestui grup infracțional asupra aeroportului și decizia finală a Curții Supreme de Justiție”
Președintele CUB Igor Munteanu salută Decizia Curții de Apel cu privire la anularea Contractului de concesionare al Aeroportului Internațional Chișinău (AIC). În acest context, Munteanu menționează că ar fi bucuros să știe că „decizia este definitivă și executorie, așa cum a fost anunțată azi de Ministrul Justiției, dar nu este. Or, ar fi numai în măsura în care RM ar fi abolit cel de-al 3 nivel, Curtea Supremă de Justiție, care încă mai poate avea o altă opinie pe acest caz ori respinge recursul părții aflate în litigiu cu statul”, transmite Punctul.
„Argumentele statului, APP, îmi sunt clare și evident ele sunt pertinente: neîndeplinirea obligațiilor investitiționale, inexistența unei polițe de asigure noi, folosirea improprie a banilor colectați din taxa aeroporturară, inclusă în Contractul de concesionare dintr-o complicitate criminală, în 2013. După cum am demonstrat și în anul 2019, atunci când acest caz a fost în atenția Comisiei de anchetă parlamentară pe care am condus-o, împreună cu alți 8 deputați, concesionarea aeoportului a fost o afacere infracțională, iar oamenii care-au fost implicați au viciat toate procedurile, au corupt tot ce s-ar fi putut corupe, de la comisia formată de guvern și un concurs făcut de ochii lumii, ca să câștige o firmă obscură cu 5,400 lei pe cont la momentul în care se semna Acordul de concesionare, până la modul excecrabil în care și-a îndeplinit lucrul comisia de supraveghere a concesionării (APP), care a tolerat zeci de tranzacții ilicite, achiziții trucate și fraude financiare fără număr, în beneficiul grupului Șor și a sprijinitorilor săi (affluent people).” a spus el.
În același timp, Igor Munteanu subliniază și munca depusă în cadrul comisiei parlamentare asupra acestui subiect.
„Munca noastră, susținută și de un grup de juriști bine echipați, inclusiv Digore Eduard, a generat o Hotărâre de Parlament (N.141/2019) privind raportul Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice, începând cu anul 2013 (Publicat : 18.10.2019 în MONITORUL OFICIAL Nr. 310-313 art. 455). Acolo s-au adunat 3 luni de muncă, nesomn, colectare de dovezi și audieri a tuturor celor implicați din executiv, inclusiv fosta administrație din APP, Aeroport, compania lui Shor și alți ”lăturași”, puși pe rele.” a spus el.
Totodată, Igor Munteanu sublinează că „din aprilie 2020, APP a trecut în atac contra Avia Invest prin decizia de rezoluțiune, dar și prin modificarea taxei aeroportuare, ceea ce a deschis imediat concedentului (Avia Invest) calea de atac la Arbitrajul de la Stockholm, care a luat (după 1,5 ani) decizia de a respinge pretențiile proprietarului efectiv al acțiunilor Avia-invest (shor) strict pe procedura urmată, dar nu pe fondul problemei, ceea ce încă mai lasă ( din păcate !) portițe deschise grupului infracțional Shor de a relua tentativele de a-și recupera controlul asupra acestui Aeroport, un obiectiv de infrastructruă critică esențial pentru stat, neprotejat legal, cu atât mai mult, puțin incomplet înțeles la justa valoare de către cei care spun că o administrează”.
În final, președintele CUB spune că „din cauza faptului că acest proiect de lege cu privire la protejarea infrastructurii critice, adoptat în I lectură în februarie 2021, stagnează și astăzi în actualul Parlament, mă face să cred că există expuneri și vulnerabilități grave, pe care unii încă nu le realizează în ceea ce privește interesele noastre colective.”
„Salut decizia, vreau să mă conving de eliminarea pretențiilor acestui grup infracțional (șor) asupra aeroportului și decizia finală a Curții Supreme de Justiție, singura care face decizia definitivă și executorie” a conchis el.