Muzică

(MUZICĂ) Ei au cucerit Italia

Zilele trecute, a fost la Chişinău Isidor Marian, artist emerit din R. Moldova, fost solist-instrumentist în Orchestra Ansamblului academic de stat de cântece şi dansuri populare „Joc”. A venit acasă după 12 ani, de când locuiește în Italia. Acolo a ajuns în 2001, la invitaţia lui Marcelo Corvini, directorul Agenţiei „Pro music” din Bologna. Pe urmă a semnat un contract cu Orchestra simfonică a Filarmonicii „Luigi Mancineli” din Orvieto, dirijată de Lamberto Labi, oraş situat la 86 kilometri de Roma şi aflat la 7 km mai sus de nivelul Mării Adriatice.

Născut în satul Jora de Mijloc, raionul Orhei, Isidor Marian a studiat la Şcoala de cultură din Soroca şi la Institutul de Arte din Chişinău. Deşi fusese invitat în orchestrele de muzică populară „Lăutarii” (condusă de Nicolae Botgros) şi „Mioriţa” (în frunte cu Vasile Goia), a preferat-o pe cea a „Joc”-ului, dirijată pe atunci de maestrul Isidor Burdin, care a format primele tarafuri în R. Moldova din perioada postbelică. Cu Ansamblul „Joc” a cutreierat o lume întreagă. În 1989 este distins cu titlul onorific de artist emerit. Cântă la 17 instrumente muzicale: clarinet, caval, tilincă, cimpoi, fluier ş.a. Aici, la Chişinău, în cele câteva zile, n-a rezistat fără muzică. A făcut rost de un fluier de la compozitorul Constantin Rusnac, cu care ne-a cântat şi în sediul redacţiei TIMPUL, unde a fost invitat pentru un interviu.

Un copil-minune – Radu Marian

Mândria familiei este, desigur, feciorul Radu Marian, unul dintre cei mai mari soprani din lume, înzestrat cu voce de la Dumnezeu. S-a născut la 6 aprilie 1977, într-o familie de creatori ai frumosului. Astfel, destinul şi predestinaţia i-au fost marcate din faşă. Pe de o parte, „patul germinativ”, iar pe de alta, harul înnăscut i-au pavat calea spre frumos.

Radu Marian, acela care va fi numit mai târziu „copil-minune”, chiar de la vârsta de trei-patru ani face dovada unor aptitudini muzicale excepţionale, interpretând piese pentru copiii cu auz muzical perfect. Tendinţa irezistibilă a copilului de a face muzică din orişice „silabă a vieţii” l-a înfiat pentru viitorimi. El cântă, compune, dirijează, imaginar, fireşte, o orchestră uriaşă, care interpretează Simfonia a 40-a în sol minor de Mozart şi toată această „activitate” la numai vârsta de cinci anişori.

La vârsta de şase ani ticluieşte primele sale compoziţii: „Sufletul”, „Lumânările stinse”, „Liliacul”, „Trenuţul”, „Studii” şi, ajutat de tatăl său, le aşterne pe portativ.

În 1984 e înscris la Şcoala de Arte „Alexei Stârcea”. La 1989, în cadrul Festivalului Internaţional de creaţie populară de la Moscova, solistul faimosului cor de băieţi „Andrieş” obţine titlul de laureat. Peste un an, în cadrul Festivalului Internaţional „Talente extraordinare”, devine deţinătorul Diplomei de gradul I „Pentru cel mai bun concert al anului”.

La Festivalul de muzică sacră „Clopotele Învierii” (câteva ediţii la rând), Radu evoluează alături de primadona Operei Naţionale, Maria Bieşu. Micul artist s-a bucurat de o mare admiraţie a organistului Arturo Staccheti, profesor de la Roma, oaspetele Festivalului „Talente extraordinare”.

De la Chişinău la Bucureşti, de la Bucureşti la Roma

În 1992 a absolvit, cu menţiune, Şcoala de Arte „A. Stârcea” şi a susţinut admiterea la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” (specialitatea – pian).

După absolvirea colegiului, în 1996, cu calificarea profesor de pian şi maestru de concert, a fost admis la Academia de Muzică din Bucureşti, Catedra canto, regie teatru muzical, cu specializarea în domeniul interpretativ-canto.

Marele nostru dirijor şi profesor universitar Dumitru Goia, referindu-se la calităţile vocale unice ale înzestratului artist, menţiona: „Radu Marian este posesorul unei rarisime voci, care îi permite să abordeze lucrări din repertoriul de soprano. Această superbă voce are o culoare inconfundabilă, o întindere de peste două octave şi capacitatea de a penetra sonoritatea unei mari orchestre. O deosebită impresie mi-a lăsat interpretarea ariilor lui Haendel, Bach, Mozart, Rossini, Gounod şi Verdi. Câtă muzicalitate, fineţe şi rigurozitate!”.

În scopul proliferării şi perfecţionării potenţialului său unic de vocalist e îndemnat şi recomandat de către Academia de Muzică din Bucureşti, Ministerul Culturii din R. Moldova şi celebra cântăreaţă Maria Bieşu să-şi continue studiile la una din renumitele şcoli italiene de belcanto din Roma.

Aici a fost apreciat de către unul dintre cei mai mari specialişti în domeniu, Flavio Colusso, vedetă de calibru în lumea stilului vocal preclasic şi, în mod special, în repertoriul pentru soprano şi contralto masculin. La Roma, Radu a absolvit Institutul de cercetări interdisciplinare „Musicaimmagine”, unde, sub bagheta profesorului Flavio Colusso, şi-a perfecţionat cunoştinţele şi şi-a creat o carieră durabilă. La 16 iunie 2000, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău a prezentat un concert extraordinar şi şi-a lansat primul CD.

„Dacă nu era Anatol Stati, nu ajungeam la Roma”

În Italia a ajuns graţie sprijinului financiar care a venit din partea Grupului ASCOM SA, în persoana domnului Anatol Stati. „Dacă nu era dumnealui, nu ajungeam în Italia”, ne-a spus, în cadrul unui interviu, Radu Marian. La Roma a studiat într-o şcoală particulară, cu autorizaţie din partea Academiei „Santa Cecilia”, care funcţionează sub patronajul preşedintelui Italiei. Aici învaţă talente de unicat.

„Copilăria mi-am petrecut-o la Jora de Mijloc, la bunicii de pe tată. Bunica a dezvoltat în mine o misticitate religioasă. Pe atunci, visam să devin preot. În mintea mea de copil noţiunea de preot era ceva ideal. Cu timpul, viziunea mea copilărească a evoluat, dar calea şi esenţa credinţei au rămas aceleaşi – de a ajunge la Dumnezeu. De altfel, vocea mi-am descoperit-o cântând în biserică şi privind icoana Mântuitorului Iisus Hristos. Cântam cu bunica în corul bisericesc, la nunţi şi înmormântări”, își amintește emoționat Radu.

Sopranul de sorginte basarabeană a cântat pe cele mai prestigioase scene de operă din lume. Acum el are un contract cu Orchestra Operei din Viena. În octombrie va prezenta câteva concerte în Rusia, la Sankt Petersburg, apoi va pleca în Cehia. Radu Marian este solicitat pretutindeni, bucurându-se de un mare succes. Sperăm că degrabă va concerta şi acasă, unde a fost, anul trecut, doar în trecere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *