NASA a descoperit a treia centură de radiaţii a Pământului
Cea de-a treia centură de radiaţii a Pământului a apărut între celelalte două, la o altitudine de câteva mii de kilometri deasupra Terrei. La început, cercetătorii au crezut că una dintre sondele gemene RBSP care detectat-o s-a defectat. După un studiu mai amănunţit s-a adeverit însă că este adevărat: Pământul are trei centuri de radiaţii.
„Am suspectat o defecţiune la prima sondă, dar apoi am observat acelaşi fenomen pe a doua sondă RBSP” îşi aminteşte Daniel Baker de la Universitatea din Colorado.
Descoperirea NASA că Pământul are nu două, ci trei centuri de radiaţii a provocat confuzie printre astronomi, se arată într-un articol apărut în revista Science.
„Nu ştim de ce înainte nu am avut această centură de radiaţii. Nu ştim dacă este un fenomen rar”, a mărturisit Shri Kanekal de la Goddard Space Flight Center, la scurtă vreme după misterioasa apariţie.
Însă centura pare să fie una cu bucluc, pentru că, exact în toiul cercetărilor experţilor, la nici o lună de când fusese depistată, a dispărut brusc, după o explozie solară puternică. Centura are un caracter intermitent, îşi explică oamenii de ştiinţă acest fenomen.
Experţii NASA consideră că descoperirea schimbă viziunea actuală ştiinţifică privitoare la centurile de radiaţii ale Pământului.
Primele două centuri, numite Van Allen după numele descoperitorului lor, au fost observate în 1958, în urma primelor zboruri ale sateliţilor sovietici şi americani.
Centurile Van Allen sunt, de fapt, un câmp plasmatic din jurul Terrei, alcătuit din particule încărcate electric, ţinute împreună de câmpul magnetic al planetei noastre. Aceste particule descriu traiectorii spirale între cei doi poli magnetici ai Pământului. Centura exterioară este formată din electroni, iar centura interioară din protoni şi electroni.
Sondele gemene Radiation Belt Storm Probes (RBSP) au fost lansate la finalul lui august 2012, ca să trimită informaţii despre modul în care centurile Van Allen afectează vremea spaţială din jurul planetei noastre.
via NASA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!