ActualitateExterne

Navalnîi ar fi fost propus la schimb cu Vadim Krasikov, asasinul unui fost comandant cecen

Alexei Navalnîi, cel mai important critic al președintelui rus Vladimir Putin, a decedat. Serviciul Federal Penitenciar al Rusiei a anunțat această informație vineri, 16 februarie. Cu toate acestea, presa occidentală se întreabă de ce a apărut acum vestea presupusului deces al principalului deținut politic rus, relatează ziarul german Bild.

Publicația speculează că Navalnîi ar fi putut fi schimbat în următoarele săptămâni sau luni cu Vadim Krasikov, care a asasinat un fost comandant cecen în parcul Tiergarten din Berlin. Putin însuși a menționat posibilitatea unui schimb în timpul unui interviu cu jurnalistul american Tucker Carlson.

“Moartea lui Navalnîi demonstrează cât de instabil este de fapt sistemul lui Putin. Dacă situația ar fi fost stabilă, Kremlinul nu ar fi avut nevoie să își încarcereze, tortureze și ucidă oponenții. În fața lumii exterioare, Putin se comportă ca și cum ar fi 100% încrezător în puterea sa. Cu toate acestea, acest act dezvăluie cât de mult se teme de opoziția rusă”, a declarat Julius von Freytag-Loringhoven, șeful Fundației Friedrich Naumann din Moscova în perioada 2018-2020.

Deși cei mai apropiați colaboratori ai lui Navalnîi nu au confirmat deocamdată moartea acestuia, experți ruși și occidentali afirmă că dictatorul rus Vladimir Putin este de vină.

“Nu există nicio îndoială că Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi. Kremlinul a lansat un atac de otrăvire împotriva lui Navalny în 2020, l-a încarcerat în 2021 și l-a trimis într-o colonie penală din Cercul Arctic în cele mai îngrozitoare condiții”, subliniază Bild.

Zvonuri despre un posibil schimb

Experții occidentali consideră că, la suprafață, Navalny nu reprezintă o amenințare pentru Putin în viitoarele alegeri. Cu toate acestea, după cum a relatat Bild, există zvonuri privind o potențială înțelegere: Rusia ar returna ucigașul de la Tiergarten și, în schimb, i-ar elibera pe jurnalistul american Evan Gershkovich și pe Alexei Navalnîi. Cu toate acestea, analiștii consideră că Kremlinul nu a dorit în mod clar să se angajeze într-un astfel de schimb.

“Dacă rezultatele oficiale, adică manipulate, ale alegerilor ar fi fost prea divergente față de cele reale, ar fi putut declanșa un nou val de demonstrații și ar fi putut provoca îndoieli în privința lui Putin în cadrul structurilor de putere”, presupun analiștii.

Pericolul numit Navalnîi

Ei cred că Kremlinul a calculat că, chiar și din închisoare,Navalnîi ar putea transforma o scânteie într-o flacără în timpul alegerilor prezidențiale fraudate, întrucât el devenise un simbol al nemulțumirii rușilor față de Putin.

“El a fost figura principală la demonstrații. Singura alternativă care nu era loială sistemului. Cu siguranță nu-i lipsea încrederea în sine”, notează analiștii, amintind de un amplu interviu acordat de Navalnîi pentru Bild în 2020.

Atunci, principala figură a opoziției din Rusia a declarat că va învinge partidul lui Putin în cadrul unor “alegeri libere și corecte”. Experții amintesc că, la alegerile pentru primăria Moscovei din 2013, Navalnîia dovedit că poate obține rezultate semnificative, obținând 27% din voturi. Acest rezultat a fost luat ca un avertisment clar de către Kremlin că nu i se va mai permite niciodată să candideze la alegeri.

Navalnîi lasă în urmă o soție, doi copii și o țară care acum nu are un lider al opoziției.

La 16 februarie, oficialii Serviciului Federal Penitenciar al Rusiei au anunțat că Alexei Navalnîi a murit într-o colonie penală din Districtul Autonom Yamalo-Nenets la vârsta de 47 de ani.

În timpul unei apariții la Conferința de Securitate de la München, soția lui Navalnîi, Iulia Navalnaya, a declarat că nu știe dacă să creadă sau nu informațiile din presa de stat rusă privind moartea soțului ei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *