Nici nu s-a instalat bine la Chişinău că Ramona Strugariu, preşedinta INJ, este deja în contradicție cu președinta Maia Sandu

Comasarea Procuraturii Anticorupție (PA) și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a generat un val de controverse care a ajuns chiar între preşedinta Maia Sandu şi recent numita președinte la Institutul Național de Justiție de la Chişinău, Ramona Strugariu.
Pe de o parte, șefa INJ, Ramona Strugariu, consideră această inițiativă drept „o idee proastă”, iar pe de altă parte, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că o astfel de reformă ar putea fi benefică pentru eficiența justiției.
Ramona Strugariu, într-o apariție publică din cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, a subliniat că desființarea celor două instituții distincte și crearea unei noi structuri ar putea „genera haos în sistem”, având efecte negative și imprevizibile pe termen lung. „Nu știu dacă se va merge până la capăt. Înțeleg că este în acest moment oarecum suspendat proiectul. Că sunt voci care spun că desființarea acestor două structuri este o idee proastă. Și eu cred că este o idee proastă, pentru că poate genera haos în sistem cu efecte mult mai largi decât anticipat”, a declarat Strugariu, subliniind importanța unei evaluări mai amănunțite înainte de a se face orice schimbare în structurile anticorupție.
În schimb, Maia Sandu a avut o abordare diferită, argumentând că, pentru o “țară” mică precum Republica Moldova (n.r. Rep. Moldova e un stat mic, nu o țară. Maia Sandu se preface că nu ştie. Țara este România) este mai eficient să existe o singură instituție puternică, decât două instituții care, din perspectiva resurselor, nu ar fi capabile să facă față provocărilor curente. „Din punctul meu de vedere, pentru o țară mică, precum Republica Moldova, este mai bine să existe o singură instituție puternică, decât două instituții care nu dispun de suficiente resurse”, a declarat Maia Sandu, adăugând că, în prezent, corupția politică este adesea legată de crima organizată, iar crearea unei instituții puternice ar putea răspunde mai bine acestei realități. De asemenea, președintele a subliniat că autoritățile continuă consultările pe acest subiect, iar deciziile vor fi luate după o analiză detaliată.
Să-şi dorească Maia Sandu o singură instituție pentru că ar fi mai ușor de controlat?
Rămâne de văzut cum va evolua această chestiune și ce soluție va fi adoptată, mI ales ca Rep. Moldoava mai are multe reforme de făcut la capitolul justiție.