Noi acuzaţii în „scandalul mafiilor”. Ministerul Justiţiei „regretă afirmaţiile eronate”
Alexandru Melnic şi Iulia Colesova au declarat astăzi într-o conferinţă de presă că fac parte din cei 6500 de acţionari ai Hotelului „Chişinău” care ar fi fost prejudiciaţi material în urma acţiunilor de tip raider, prin care "First Hotel" a devenit proprietarul imobilului, acţiuni în care ar fi implicat şi omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Melnic şi Colesova au apărut alături de Sergiu Mocanu, iniţiatorul „campaniei anti-mafie” împotriva lui Plahotniuc, ca martori ai fărădelegilor pe care le-ar fi comis acesta.
În context, Iulia Colesova l-a învinuit pe ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, că ar fi dat indicaţii mai multor instituţii ale statului să soluţioneze litigiul legat de Hotelul „Chişinău” în favoarea „First Hotel” SRL, sub pretextul că, în caz contrar, ar putea fi un nou dosar pierdut de RM la CEDO.
Ministerul Justiţiei a ţinut să facă precizări la acest subiect, „pornind de la concluziile şi afirmaţiile eronate formulate de un grup de persoane în cadrul unei conferinţe de presă la 18 august 2010”. Cităm mai jos comunicatul de presă al Ministerului Justiţiei:
„Acuzaţiile de astăzi sunt identice cu cele formulate de aceleaşi persoane în cadrul unei conferinţe de presă din 21 aprilie 2010. În acest context, Ministerul Justiţiei îşi reiterează poziţia exprimată încă la 21 aprilie 2010 ca reacţie la aceste acuzaţii.
La 30 martie 2010 Ministerul Justiţiei a primit o petiţie din partea Î.M. „First Hotel” S.R.L. în care erau reclamate mai multe pretinse încălcări ale legislaţiei, care ar fi fost comise de mai multe autorităţi ale statului. Deoarece faptele invocate în această petiţie nu vizau instituţiile din subordinea Ministerului Justiţiei, a fost luată decizia de a remite autorităţilor competente petiţia dată pentru a fi examinată potrivit competenţei.
În acelaşi timp, în petiţie se reclamau unele acţiuni ale autorităţilor ce puteau afecta principiul stabilităţii raporturilor juridice. Deoarece Guvernul Republicii Moldova a fost anterior condamnat de mai multe ori la CEDO pentru acţiuni similare, Ministerul Justiţiei a considerat necesar de a semnala autorităţilor competente despre obligaţia de a ţine cont de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în cazurile când se confruntă cu asemenea situaţii.
Ministerul Justiţiei foloseşte şi acest prilej pentru a reaminti că, până în prezent, Guvernul Republicii Moldova a fost condamnat de către CEDO în cauzele Dacia SRL c. Moldovei, IPTEH şi alţii c. Moldovei, Baroul Partener-A c. Moldovei pentru reexaminarea situaţiilor juridice după expirarea termenului general de prescripţie, care este de 3 ani. Aceste condamnări costă bugetul de stat peste 12 milioane de euro.
În contextul celor enunţate mai sus şi pornind de la competenţa Ministerului Justiţiei de reprezentare a Guvernului la CEDO, am decis de a atenţiona autorităţile implicate în soluţionarea acestei situaţii despre necesitatea de a se ghida inclusiv de jurisprudenţa Curţii Europene.
De altfel, o plângere similară a fost examinată şi de Consiliul Superior al Magistraturii, care a constatat că acuzaţiile sunt neîntemeiate.
Ministerul Justiţiei îşi exprimă regretul în legătură cu interpretările eronate care au fost făcute în cadrul conferinţei de presă din 18 august 2010 şi recomandă, din nou, persoanelor interesate să solicite pe viitor de la autorităţi explicaţii suplimentare înainte de a formula careva acuzaţii publice”, se spune în comunicatul de presă.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!