ExterneRăzboi

Noi atacuri la Donețk, 7 civili uciși, în timp ce evacuarea continuă

Noi bombardamente au fost înregistrate în ultimele ore în diferite zone ale regiunii Doneţk, în estul Ucrainei, cu un bilanţ provizoriu de şapte civili ucişi, în timp ce evacuarea populaţiei locale organizată de autorităţile de la Kiev în această parte a ţării continuă, relatează EFE cu referire la Agerpres.

Şeful administraţiei militare regionale ucrainene din Doneţk, Pavlo Kirilenko, menționa într-o postare pe contul său din Telegram un bilanţ (provizoriu) de şapte civili ucişi, dintre care trei la Bahmut, supus unor bombardamente intense de către ocupanții ruși.

Trei sferturi din populaţia civilă a regiunii a fost deja evacuată, conform planurilor decise la începutul lunii de autorităţile de la Kiev pentru salvarea civililor, în timp ce ofensiva rusă la Doneţk continuă, potrivit acestuia.

Aproximativ 700 de persoane pe zi sunt transferate în regiuni mai sigure ale ţării, mai menționează Kirilenko.

Menționăm că populaţia evacuată este constituită în principal din femei, copii, vârstnici şi alte persoane care au nevoie de ajutor pentru deplasare.

De asemenea, oficialul ucrainean a mai declarat că şi localitatea Kramatorsk, din regiunea Doneţk, a fost supusă unui tir intens din partea trupelor ruse: de 11 ori au fost lansate rachete în decursul nopţii, fiind lovit un cartier rezidenţial.

Autorităţile locale (ucrainene) din oraşul Kremenciug, în sud-estul ţării, au raportat mai multe explozii în cursul dimineţii, fără a avea deocamdată informaţii despre posibile victime sau despre amploarea pagubelor materiale, potrivit agenţiei de presă Ukrinform.

În cursul nopţii de joi spre vineri, ocupanții ruşi au lansat patru rachete asupra Harkovului, a informat pe Telegram şeful administraţiei militare regionale ucrainene Oleh Sinegubov, citat de aceiaşi agenţie de presă ucraineană.

Potrivit acestuia, atacul a avut loc în jurul orei 03:00, una dintre rachetele lansate din oraşul rusesc Belgorod a lovit o instituţie de învăţământ dintr-un cartier al oraşului. Din primele informaţii, au fost lansate rachete de tipul sol-aer ale sistemul antiaerian S-300.

Nu a fost ocolită de bombardamente nici regiunea Dnipropetrovsk (centru-est), unde au fost vizate două districte, făcând mai mulţi răniţi, printre care şi un adolescent, a comunicat şeful administraţiei militare regionale ucrainene Valentin Reznicenko, citat de Ukrinform.

„Sectorul Nikopol a fost lovit de lansatoare de rachete multiple Grad şi tunuri de artilerie.Aproximativ 40 de rachete au aterizat în Marganeţ. Trei persoane au fost rănite, două dintre ele au fost spitalizate. Printre cei internaţi se află şi un băiat de 12 ani”, a precizat Reznicenko pe contul său Telegram.

Marganeţ este un orăşel industrial, situat pe malul opus al fluviului Nipru, vizavi de centrala nucleară din Zaporojie, ţinta unor lovituri de care Ucraina şi Rusia se acuză reciproc.

Centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost bombardată din nou joi, Ucraina şi Rusia acuzându-se reciproc, în timp ce şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a cerut – în cursul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate – ca o misiune a agenţiei să poată accede ”cât mai curând posibil” la această centrală, potrivit AFP.

„Situaţia se agravează, mai mulţi senzori de monitorizare a radiaţiilor au fost avariaţi”, la fel ca ”staţia de pompare a apelor uzate”, a arătat compania de stat ucraineană Energoatom, potrivit căreia lovituri s-au produs în apropierea unui reactor şi ”în proximitatea directă a unui depozit de substanţe radioactive”.

„La ora actuală, nicio contaminare nu a fost relevată la centrală, nivelul de radioactivitate este normal”, a afirmat Evgheni Baliţki, şeful administraţiei civile şi militare instalate de Moscova în această regiune din sud-estul Ucrainei ocupată de forţele ruse, subliniind că ”mai multe tone” de deşeuri radioactive sunt stocate în spaţiul respectiv, notează AFP. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *