Economie

Noi detalii despre dezmățul de la „Moldovagaz”. Cum s-au „evaporat” gaze de peste 2 miliarde de lei și de ce rămân în funcții persoane care au distrus documentele privind construcția luxosului sediu de 500 de milioane de lei

Membrii Comisiei economie buget și finanțe din Parlament au audiat marți raportul Curții de Conturi privind auditul efectuat la compania „Moldovagaz”. Parlamentarii, în frunte cu vicepreședintele comisiei parlamentare, Radu Marian, au rămas uimiți de încălcările care au fost admise în administrarea companiei moldo-ruse, în care Guvernul deține 35,33%.

„Constatările raportul sunt deosebit de grave. Ele sunt multe și o să le separ în patru „locuri” mari de constatări: 1. investiții/cheltuieli neconforme și dubioase, 2. risc mare de neveridicitate a datoriilor invocate de „Gazprom” către malul drept; 3. situația din jurul rețelelor de distribuție – deși „Moldovagaz” deține sub 35% din rețele, compania moldo-rusă controlează în întregime rețeaua; 4. pierderile în rețea în valoare de 2 miliarde de lei în perioada 2011-2021”, a punctat Radu Marian, transmite Ziarul Național.

Potrivit parlamentarului, investițiile nefundamentate de SA „Moldovagaz” și neacceptate de ANRE în scopuri tarifare au fost stabilite la 815 milioane de lei.

„Atunci când investițiile sunt neacceptate de ANRE în tarif, înseamnă că necesitatea acestora pentru consumatori nu e clară, iar banii se transformă în pierderi pentru companie, lucru care pune în pericol capacitatea întreprinderii de a funcționa normal. „Moldovagaz” a cheltuit pentru construcția sediului de pe A. Pușkin 64 aproximativ 500 de milioane de lei (costul estimat inițial al sediului erau de 230 de milioane de lei ,inclusiv TVA). Majoritatea documentelor, facturilor aferente construcției la construcție pur și simplu au dispărut. Sacii unde trebuiau sa fie documentele au fost găsiți într-o cameră cu sigiliul rupt în sediul „Chișinău-gaz”, cu documentele dispărute/distruse. A fost început și un proces penal pe acest caz de către Procuratură. Din spusele directorului „Moldovagaz”, Vadim Ceban, oamenii responsabili de aceste documente rămân în continuare în funcție. Aceste 500 de milioane de lei nu au fost acceptate în tarif de către ANRE, pentru că nu era clară necesitatea construcției acestor clădiri”, subliniază deputatul.

Totodată, auditorii au constatat că o clădire administrativă din municipiul Ungheni a fost construită la un cost de 20,7 milioane de lei, dar care nu este încă folosită sau dată în exploatare.

„Banii alocați pentru elaborarea unui soft informațional, pentru care s-au alocat 140 de milioane de lei, la fel nu au fost acceptați în tarif nici până astăzi, pentru că nu este clară pentru ANRE utilitatea acestor costuri. Efectuarea unor achiziții la suprapreț prin intermediari, cu achitarea unor adaosuri comerciale de circa 153 de milioane de lei mai mult față de valoarea bunurilor declarată în vamă”, a continuat să enumere Radu Marian.

De asemenea, au fost stabilite mari nereguli la plata salariilor. Doar 18 persoane de la „Moldovagaz” încasează 23% din tot bugetul pentru salarii.

„ANRE a refuzat să accepte cheltuieli pentru plata salariilor în valoare de 246,2 milioane de lei, pentru că nu erau justificate aceste plăți. Remunerarea oamenilor cu funcții de conducere de la „Moldovagaz” (18 membri ai consiliului de observatori, de administrație și cenzori) reprezintă 23% din totalul bugetului pentru salarii. De asemenea, au fost angajați consilieri ai conducerii întreprinderii fără ca să fie clar cu ce se ocupă aceștia. „Moldovagaz” a recunoscut neregulile indirect, în momentul în care nu au depus la deducere la Serviciul Fiscal cheltuieli în valoare de 1 miliard de lei”, a punctat el.

Parlamentarul promite detalii și despre neregulile ce țin de pretinsele datorii.

„Pentru că multe din constatări au o gravitate deosebită, noi vom audia acest raport și în plenul Parlamentului la începutul sesiunii, iar Legislativul va pregăti o hotărâre de Parlament care va trasa acțiuni și sarcini către instituțiile de stat pentru a îmbunătăți situația din domeniu”, a conchis sursa citată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *