Actualitate

Noi facem TIMPUL – Tudor Cojocariu

Asta pentru că ani de-a rândul, până în gimnaziu, aceasta era asociată în primul rând cu ziua armatei sovietice, din 23 februarie, o sărbătoare străină și tristă.

A absolvit ”cu scandal” liceul Gheorghe Asachi, promoția anului 2006, după ce participase alături de câțiva colegi la protestul anti-comunist din 5 mai, spărgând frontispiciul care încerca să-i mintă că limba pe care o vorbim ar fi ”moldovenească”, nu româna. Riscau 7 ani de închisoare pentru huliganism, dar au scăpat până la urmă, dosarul fiind clasat. Și-au păstrat libertatea datorită sprijinului activistului pentru drepturile omului de atunci și a primarului de acum, Dorin Chirtoacă, datorită unui val imens de susținere din partea societăților din România și Republica Moldova și a conducerii statului român.

În toamna aceluiași an a devenit student la București. Pe parcursul facultății a înființat Liga Studenților Basarabeni din România, prezidând-o. Aceasta a fost prima structură la nivel național a studenților români originari din stânga Prutului. A fost o perioadă minunată de încercări, eșecuri și reușite – o școală timpurie a vieții, mai ales din prisma implicării sociale.

Între 2010 și 2011 a lucrat în calitate de consultant parlamentar la Chișinău, urmând simultan și cursurile de master, tot la București. Încercând să îmbine efortul profesional cu cel academic, respectiv teoriile integrării europene cu activitatea de funcționar în domeniul tineretului și a mass-mediei, a învățat că potențialul oricărui om depinde în primul rând de propria sa voință.

S-a întors apoi în București pentru a-și continua activitatea de cercetare pe ceea ce devenise între timp o nișă: extinderea UE și integrarea europeană a RM. A lucrat în câteva proiecte pentru Centrul Român de Politici Europene, un think-tank prestigios din România, dar și pentru alte organizații de profil, reușind să viziteze între timp 14 țări.

În intervalul 2013 – 2014 a avut oportunitatea să contribuie la dezvoltarea relațiilor româno-române din ipostaza de responsabil de proiecte la Ministerul Afacerilor Externe al României. Anul 2014 a fost unul plin de evenimente, reușind să deruleze câteva proiecte importante în Republica Moldova, alături de Asociația Convergențe Europene.

În prezent este cercetător și analist politic independent, colaborând cu mai multe instituții de analiză. Din 2012 este editorialist al cotidianului TIMPUL, abordând în scrierile sale tematici sociale, politice și identitare. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *