Noile taxe de la Tiraspol arată că transnistrenii se mențin pe poziții forte
Dacă unii experți califică semnarea deciziei din 26 septembrie drept „un joc fariseic”, alți specialiști susțin că această decizie poate fi interpretată ca un pas mărunt spre „independența RMN și nu reintegrarea RM”.
Anatol Ignat, expert la „Business Consulting Institute” (BCI), susține că liderul separatist a venit cu tema de acasă pregătită și știa clar care va fi mișcarea lui, „iar R. Moldova a aflat despre aceste lucruri post-factum”.
Totodată, unele voci presupun că, deși nu au fost făcute publice asemenea declarații, decizia respectivă este un răspuns la unele demersuri care nu ar fi fost acceptate din partea Chișinăului. Ion Tornea, expert asociat la IDIS „Viitorul”, este de părere că aceasta ar fi o măsură întreprinsă de liderul regiunii transnistrene pentru a colecta venituri adiționale la bugetul Transnistriei. „Problema acumulărilor la bugetul transnistrean este una destul de stringentă, întrucât așa-zisele autorități acumulează la buget doar 60 la sută din cheltuieli”, a explicat Ion Tornea.
De asemenea, dacă procesele de negocieri dintre RM și regiunea transnistreană, până la momentul actual, au avut misiunea de a apropia malul stâng și malul drept, „semnarea decretului va duce la dezmembrarea și îndepărtarea relațiilor”, a argumentat Gheorghe Costandachi, expert IDIS „Viitorul”.
De aceeași părere este și Dumitru Budianschi, director de programe „Expert – Grup”, care susține că această decizie nu contribuie la îmbunătățirea relațiilor economice sau la stabilirea unor relații de parteneriat între agenți economici.
„Vrem nu vrem, putem califica această acțiune ca un semnal, dar și ca o mișcare, care ar trebui să ne demonstreze că transnistrenii sunt pe poziții forte”, a menționat directorul de programe „Expert-Grup”.
„În plus, această decizie este în linie cu multe altele care au fost luate până la Șevciuk și nu se deosebește cu nimic de cele luate pe durata regimului Smirnov”, a spus Dumitru Budianschi.
Totuși, unii experți își pun întrebarea despre ce fel de proces de negocieri este vorba, dacă o parte negociatoare a acestui proces vine și aplică niște măsuri destul de importante, în timp ce, oficial, cealaltă parte nu este informată despre o asemenea decizie.
Din punct de vedere economic, RM nu va fi afectată
Ion Tornea a menționat, totodată, că numărul agenților economici care livrează mărfuri în Transnistria nu este atât de mare, deoarece asemenea taxe au existat și pe timpul regimului Smirnov. Respectiv, expertul nu prevede consecințe negative majore pentru agenții economici din RM.
Biroul pentru Reintegrare a protestat faţă de taxele impuse de autorităţile de la Tiraspol, precizând într-un comunicat că „asemenea acţiuni unilaterale ale părţii transnistrene sunt contraproductive şi vor avea un impact negativ atât asupra situaţiei economice a populaţiei, cât şi a agenţilor economici de pe ambele maluri ale râului Nistru", scria Biroul pentru Reintegrare.
Totodată, prim-ministrul Vlad Filat s-a arătat deranjat de faptul că liderul de la Tiraspol nu l-a anunţat despre această decizie la întrevederea pe care au avut-o, odată ce Șevciuk a semnat decretul în aceeași zi în care a venit la Chişinău.
Decizia va intra în vigoare pe 4 octombrie şi va fi valabilă până pe 31 decembrie 2012.
Printre mărfurile la care se vor aplica taxe suplimentare se numără băuturile alcoolice tari, vinurile, berea, țigările, obiectele din metale preţioase, benzina, motorina, hainele, cafeaua, caviarul, televizoarele cu diagonala mai mare de 72 cm și chiar camerele de filmat şi fotografiat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!