Economie

Noul plan al rușilor. Statul unional Rusia sau URSS 2.0 – „Transnistria” și „Găgăuzia” vor face parte din „el”

Vladimir Putin a semnat la sfârșitul lunii septembrie anexarea a 4 regiuni ucrainene la Rusia în urma cuceririrlor teritoriale din războiul cu Kievul, însă ambițiile sale depășesc cu mult țara vecină. Un tratat trecut cu vederea la mijlocul anilor ’90, revine în atenție, acela de a construi un ”stat unional”, ceea ce a fost denumit ”URSS 2.0” sau ”Imperiul rus 2.0”.

Statul unional a fost format în anul 1996 din structura Rusia-Belarus, iar acesta și-a propus să creeze un spațiu politic, economic, militar și cultural unic.

Dar viziunea lui Putin pentru statul unional nu se oprește cu Belarus. El a construit în liniște, dar cu sârguință, formarea URSS 2.0 de zeci de ani. Și tocmai în ultimele săptămâni, Rusia a anunțat că teritoriile ocupate ale Ucrainei care au fost anexate Rusiei și vor deveni și ele parte a statului unional.

URSS 2.0 a fost creat odată cu formatul statului unional din 1996. De atunci, scopul principal este de a reproduce ceea ce a fost denumit „URSS 2.0” sau „Imperiul Rus 2.0”. Alte evenimente arată că adevăratele ambiții ale lui Putin se întind cu mult dincolo de granițele Belarusului.

Pe 30 septembrie 2022, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că teritoriile anexate ale Ucrainei vor deveni nu numai parte a Rusiei, ci și a Statul unional.

Potrivit politologilor care analizează procesele din spațiul post-sovietic, în 2023 Rusia plănuiește o tranziție de putere, ceea ce presupune trecerea lui Vladimir Putin pe postul de „Secretar General al Statului Unional”.

Rolul nu va cuprinde doar Rusia și Belarus, ci va avea un sens mai larg. În spațiul informațional al Rusiei, ei au început deja să promoveze subiectul unui nou „stat unional”.

Iar pe 13 august 2022, propagandistul și „politologul” de la Kremlin, Anton Bredikhin, a spus că, pe lângă Rusia și Belarus, noul „stat unional” poate include teritorii ocupate temporar din Georgia, Abhazia și Osetia de Sud; teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei; Transnistria (din Republica Moldova) și Republica Autonomă Găgăuzia.

Este o politică agresivă împotriva statelor din spațiul post-sovietic care nu vor să adere la noua uniune. Procesele descrise mai sus provin dintr-un singur factor, care este dorința lui Vladimir Putin de a reproduce imperiul secolului al XX-lea, un „URSS 2.0”, care este probabil să ducă la noi crize politice sau conflicte militare.

Începutul reproducerii „noului imperiu sovietic” este doar primul pas într-o politică agresivă împotriva statelor independente din spațiul post-sovietic care nu doresc să adere la noua uniune.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *