Economie

Nu vor ca TVA-ul să fie majorat cu 12%

În acest sens, aceştia au prezentat marţi un şir de recomandări privind modificarea legislaţiei fiscale precum: elaborarea unui sistem contabil simplificat pentru gospodăriile ţărăneşti, implementarea obligatorie a sistemelor de plăţi electronice şi eliminarea banilor de hârtie şi eliminarea amenzilor pentru încălcările care nu au produs prejudicii bugetului.

Politica fiscală pentru anul 2013 promovată de Guvern prevede majorarea TVA până la 20% la produsele agricole primare şi la zahăr şi restituire a 60% din valoarea taxei plătită în buget. Fermierii sunt de părerea că această schimbare va diminua competitivitatea produselor autohtone şi va stimula importul ilicit de produse agricole. „Principalele probleme cu care se confruntă fermierii vizează aplicarea accizelor la motorină în agricultură care sporeşte costurile şi micşorează productivitatea, evidenţa contabilă impunătoare pentru gospodăriile ţărăneşti şi instabilitatea cadrului fiscal, iar modificările introduse vor crea şi mai multe impedimente pentru dezvoltarea producătorilor agricoli. Din aceste considerente, propunem ca TVA la zahăr să rămână 8% ca să stimulăm în continuare producătorii sfeclei de zahăr, iar diferenţa de 12% la TVA la produsele agricole primare să fie restituite în decurs de 30 de zile din ziua plăţii la buget”, a menţionat preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc. Acesta a venit cu o serie de recomandări la politica fiscală pentru anul următor printre care scutirea de impozite pentru venitul de până la 42 mii lei, iar dacă suma este depăşită să fie aplicat impozitul de 10% pentru întreprinzătorii individuali şi persoanele juridice şi cota zero pentru gospodăriile ţărăneşti. „Toate aceste măsuri vor permite să aducem afacerile în spaţiul vizibil al economiei, să creăm premise pentru o administrare fiscală care va genera venituri suplimentare la bugetul naţional, să sporim atractivitatea afacerilor din agricultură”, a menţionat Cosarciuc.

Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, nu a fost de acord cu menţinerea TVA în valoare de 8%, dar totodată a subliniat că propunerile înaintate vor fi examinate de către membrii comisiei. Totodată, Victor Barbăneagră, viceministrul Finanţelor, a remarcat că „facilităţile fiscale de orice natură distorsionează sistemul fiscal şi îi pun în condiţii inegale pe contribuabili. Dacă avem TVA, trebuie să fie aceeaşi sumă pentru toţi, adică 20%. Statul sprijină producătorii şi restituie 12% din valoarea acesteia”, a menţionat viceministrul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *