Social

Numărul copiilor scade în școlile românești din regiunea transnistreană

Încă de la ora 6 dimineață, circa zece milițieni au înconjurat gimnaziul din satul Corjova, o suburbie a orașului Dubăsari, unde copiii au posibilitatea să învețe în limba română. Spre deosebire de anii trecuți, nu s-a ajuns la incidente. În timpul careului, gimnaziul nu a fost deconectat de la curentul electric, iar elevii au intonat imnul de Stat și au purtat în mână drapelele Republicii Moldova. 12 copii au pășit pentru prima dată pragul școlii. Directorul instituției Constantin Sucitu a declarat că numărul celor care au mers în clasa I este de două ori mai mare decât în 2011 datorită centrului comunitar deschis cu sprijinul UNICEF, Fondului de Investiții Sociale și al ministerului Educației. Aici copiii frecventează cursuri pregătitoare în limba română.

Directorul Liceului „Mihai Eminescu” din Dubăsari, Ion Popușoi, este mulțumit cum a început anul școlar. Din cei 460 de elevi, 14 copii vor învăța în clasa I. „Nu ați fost aici să vedeți ce frumusețe a fost. Nu am avut probleme cu autoritățile locale”, ne-a spus directorul. Ion Popușoi regretă doar că la careul solemn nu a fost nimeni de la Chișinău.

În jurul orei 11, Liceul „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol cu sediul în Doroțcaia și-a deschis ușile pentru elevii săi, care au venit cu autocarele din satele Krasnogorca, Delacău și Grigoriopol. În clasa I vor merge 15 elevi. La fel ca în toate școlile din RM, prima oră a fost dedicată lui Ion și Doinei Aldea-Teodorovici.

Pe de altă parte, directorul Liceului „Evrica” din orașul Râbnița, Eugenia Halus, a remarcat numărul tot mai mic de copii înscriși. În anul de studii 2012-2013, doar 8 elevi vor învăța în clasa I. Împreună cu ceilalți 190 de elevi, aceștia vor avea ore în grădinița Combinatului Metalurgic, pe care liceul îl închiriază pe baza unui contract de arendă. Fostul sediu al instituției a fost luat de autoritățile separatiste în 2004 și acum stă în paragină. „Dacă ar fi reparat, ar spori imaginea și autoritatea liceului față de liceele rusești. În grădiniță am reparat acoperișul și am făcut lucrări interioare cu suportul Guvernului. Avem condiții medii, dar nu sunt cele necesare unui liceu”, a declarat Eugenia Halus. Directoarea Liceului „Evrica” consideră că numărul elevilor în școlile românești va scădea continuu atâta timp cât universitățile moldovenești vor admite elevi cu 11 clase și vor echivala nota maximă din scara de notare de la 1 la 5 cu nota 9,5.

La fel, la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, în clasa I vor merge doar 10 copii. Cei peste 400 de elevi ai liceului au avut parte ieri de un careu festiv frumos, printre invitații de onoare numărându-se și președintele Fundației Grigore Vieru din New-York, Florin Cârlan.

Directorul Liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina, Maria Roibu, crede că micșorarea numărului de copii a fost determinată de evenimentele din anul 2004, când autoritățile separatiste au încercat închiderea școlilor românești . La liceul din Tighina studiază circa 500 de elevi, dintre care 37 au fost admiși în clasa I. Directoarea a ținut să menționeze, de asemenea că, spre deosebire de anii precedenți, s-a ameliorat trecerea posturilor vamale transnistrene. Iar cu suportul Guvernului, liceul a primit trei table interactive, calculatoare și un autoturism. Rămâne însă problema încheierii contractului pentru energia electrică cu furnizorul din Tiraspol până la 1 octombrie. „Pentru a încheia contractul trebuie să trecem prin șapte instanțe și să plătim la fiecare câte 250 de dolari cash, pentru că ele nu au cont bancar în lei. Nu mai știu de unde să iau bani”, a spus Maria Roibu.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *