Economie

O fabrică din Ungheni va produce huse pentru mașini de lux

Mai recent, unul dintre rezidenții Zonei Economice Libere ”Ungheni-Business” a finalizat negocierile cu un client care are o greutate notorie în industria auto mondială privind fabricarea huselor pentru mașinile de clasa lux, produse în Europa. 

Despre acest fapt a comunicat Natalia Iepuraș, administratorul ZEL Ungheni-Business, în cadrul unei ceremonii dedicate aniversării a 15 ani de la înființarea zonei. Ea a declarat că Lear Corporation, gigantul american cu ”domiciliu” pe teritoriul ZEL-ului din Ungheni, a încheiat un acord exclusiv cu proprietarii concernului Mercedes-Benz privind coaserea huselor pentru mărcile de lux.  

Big player

Lear Corporation este un jucător important pe piața auto mondială. Acesta produce cablaje, seturi de scaune, componente pentru scaune, piele pentru interiorul automobilelor și alte accesorii. Actualmente compania americană deservește toți constructorii de mașini care au scris cu litere de aur istoria industriei auto: Mercedes, Audi, BMW, Opel, Rolls-Royce, Chrysler, General Motors, Ford, Land Rover, Jaguar, Nissan, Mazda, Honda, Mitsubishi, Hyundai, Toyota, Isuzu, Suzuki, Peugeot, Renault, Ferrari, Porsche, Hummer, Volvo, SAAB, FIAT, Skoda, Subaru, și chiar producătorul rus GAZ. 

În ceea ce privește Mercedes, directorul Organizației pentru Atragerea Investițiilor și Promovare a Exporturilor din Moldova (MIEPO), Vitalie Zaharia, a comunicat că subdiviziunea Lear Corporation din Moldova produce în prezent huse doar pentru o parte din modele, iar includerea tuturor mărcilor de lux este o realizare remarcabilă din punct de vedere comercial și de reputație.  

„Amatorii de mașini sport de tipul Mercedes-AMG vor putea în curând aprecia confortul huselor cusute la Ungheni. După cum vedem, Moldova deja s-a integrat în rețeaua de furnizori de pe piața automotivă europeană”
, a precizat directorul MIEPO. 

Pentru a capitaliza noile oportunități compania a făcut angajări suplimentare și a arendat încă 2.000 de metri pătrați de hale de producere. Producerea huselor pentru noile modele Mercedes va începe în septembrie 2017 și către sfârșitul anului va atinge un volum care va asigura 1.800 de automobile pe zi. Printre modelele vizate sunt cele pe caroseria X/C-253, W/S-205, AC-205, precum și cele cu caroserie roadster R-172, BR-231, C-190. Lear va cuprinde, astfel, toate variațiile de automobile fabricate pe platforma clasei ”C”.

De notat că în anul 2016 Lear a înregistrat vânzări de peste 1,64 miliarde de lei, iar volumul total al vânzărilor nete din ZEL Ungheni-Business fiind de 2,37 miliarde lei. Acest fapt a propulsat zona din Ungheni pe locul doi în clasamentul ZEL-urilor din Republica Moldova (după ZEL Bălți). 

În anul 2016 Lear Corporation a fabricat 586.000 de huse pentru autovehicule. 

Producătorii domină

Cei mai mulți dintre rezidenții ZEL Ungheni-Business sunt producători. Zona are 34 rezidenți, care desfășoară activități de producere a mărfurilor, sortare, ambalare, marcare și alte operațiuni cu mărfurile tranzitate prin teritoriul vamal al Moldovei, comerț extern, servicii de utilitate publică, depozitare, construcții, alimentație publică, arendă. 

Deși Lear Corporation rămâne favoritul exporturilor, există și alți rezidenți care mențin ritmuri înalte de producere și vânzări – Euro Yarns (producerea firelor sintetice), Covoare-Ungheni (producerea covoarelor), Filatura-Ungheni (producerea firelor de lână), Euroatlant (producerea mobilei), Lones-Mol (producerea încălțămintei), Lestris (producerea vopselelor și lacurilor pentru autovehicule).

Pentru extinderea filierei de atragere a investițiilor și promovarea companiilor rezidente pe piețele externe, ZEL Ungheni-Business a încheiat, în luna iulie 2017, un acord de colaborare cu Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova. Acțiunea urmărește consolidarea unei colaborări mai strânse cu această platformă industrială, acordarea unui suport mai mare antreprenorilor, stimularea investițiilor și a parteneriatelor de afaceri.

Extinderea și creșterea

Potrivit Nataliei Iepuraș, până în acest moment, 88% din teritoriul zonei libere din Ungheni a fost deja valorificat și administrația în prezent este preocupată de identificarea unor noi terenuri, de tip green-field (construcție de capacități proprii noi) și brown-field (procurarea unor capacități existente). 

Cele patru subzone cu suprafața totală de peste 42,3 hectare vor deveni în curând neîncăpătoare când la cei 34 de rezidenți ai zonei, care și-au făcut deja publice planurile de extindere, se vor alătura noi companii. Una dintre soluțiile propuse (și practic acceptate de Guvern) este crearea unei subzone în comuna Zagarancea, la periferia orașului Ungheni, însă administrația ia în calcul și expansiunea în alte raioane ale Republicii Moldova. O altă măsură este construcția unor noi hale de producție cu suprafața totală de 11.200 de metri pătrați pe teritoriul zonei (inclusiv 8.000 de metri pătrați la solicitarea Unconsacom S.A.). 

Administrația ZEL negociază cu un număr mare de investitori care doresc să-și desfășoare activitatea la Ungheni-Business, iar reușita acestor negocieri ar putea atrage cel puțin 16 milioane de dolari SUA în economia Republicii Moldova. Ca rezultat vor fi create cel puțin 550 noi locuri de muncă, a precizat Dna Iepuraș.

La ZEL Ungheni-Business sunt angajate acum peste 2.250 de persoane. Aproape jumătate (49%) din vânzările nete ale producției industriale înregistrate de zonele economice libere în 2016 îi revine Ungheni-Business. Volumul investițiilor în același an a fost de 69,25 milioane de dolari SUA, ceea ce este cu 5,7% mai mult față de anul precedent și plasează zona din Ungheni pe locul II printre ZEL-uri. 

ZEL Ungheni-Business a fost înființată pe 25 iulie 2002 pentru o perioadă de 42 de ani.

mold-street.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *