Economie

O investiție de peste 5,5 milioane de lei a schimbat la față Pădurea Domnească

Proiectul „Amenajarea traseului ecoturistic Pădurea Domnească” a fost lansat anul trecut, la începutul lunii septembrie. Lucrările de construcție a unui punct de informare pentru turiști și a unei belvederi la zimbrăria de pe teritoriul rezervației „Pădurea Domnească” au fost finalizate în luna noiembrie 2013, la prima fază de realizare a proiectului.


Vineri, 3 octombrie a.c., a avut loc evenimentul de recepție a lucrărilor finalizate în cadrul proiectului „Amenajarea traseului ecoturistic Pădurea Domnească”, proiect prin care Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) a contribuit la dezvoltarea activităților turistice, culturale și de agrement în spațiul rural din raionul Glodeni. La eveniment au participat reprezentanți ai ADR Nord, autorități publice locale, ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, directorul general al Agenției „Moldsilva”, Ștefan Chitoroagă, cetățeni din localitățile din vecinătate și jurnaliști.

Menționăm că, odată cu finalizarea celei de-a doua etape a proiectului, în preajma lacului relict „La Fontal”, situat lângă satul Cobani, raionul Glodeni, au fost construite 3 pensiuni a câte 7 locuri de cazare fiecare, spații pentru camping și o parcare pentru autoturisme. În total, pentru lucrările efectuate în cadrul celor două etape ale proiectului, Fondul Național pentru Dezvoltare Regională a alocat 5,571 de milioane de lei. Lucrările de amenajare a traseului ecoturistic au fost executate de S.R.L. „Agentinter”.

Potrivit autorităților raionale, Rezervația Naturală „Pădurea Domnească” este vizitată anual de 3-4 mii de turiști, iar asta în lipsa unei infrastructuri bine dezvoltate.

Având o suprafață de 24,2 ha, lacul „La Fontal" din Rezervația Naturală „Pădurea Domnească” este un lac relict specificul căruia constă în faptul că este alimentat de câteva izvoare ascendente rare în Republica Moldova. Apa acestor izvoare are un grad înalt de mineralizare. Lacul s-a format prin revărsările de odinioară ale Prutului. Când inundațiile sezoniere au fost stopate de construcția barajului Costești-Stânca, lacul s-a pomenit fără alimentație sigură, aproape în întregime înnămolindu-se și acoperindu-se cu stuf și papură. De dispariție totală lacul este salvat de cele câteva izvoare cu apă mineralizată. Vegetația de baltă a prefăcut lacul într-un loc favorabil pentru adăpostirea vietăților amfibiene, reptilelor, păsărilor și mamiferelor acvatice.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *