Bună Dimineața

O lecție de odihnă activă învățată în România

Fiind într-un grup de 27 de persoane, am avut colegi de drumeție cu vârste de la 20 de ani până aproape de 60 de ani. M-a impresionat că acești oameni chiar aleg și preferă să petreacă timpul în sânul naturii.

În timpul drumeției, am observat numeroase grupuri de copii veniți în excursie la Retezat. M-am gândit că, din păcate, noi nu avem munți în țară. În schimb putem să ne lăudăm cu monumente naturale care merită să fie descoperite la noi acasă, locuri necunoscute care pot servi ca o bază bună pentru astfel de drumeții. În raioanele din nordul Moldovei, ecologii au sesizat că se distrug anumite monumente naturale din cauza extragerii ilegale de piatră. La Școala de Mers pe Munte din România pe care am vizitat-o în august 2015, organizatorii și-au propus să educe oamenii prin escapade cât mai dese în natură, ca ei să observe acțiunea nefastă a oamenilor de afaceri de rea credință care distrug peisajul natural și să-și schimbe atitudinea față de aceste ilegalități.  

Din păcate, în Moldova, oamenii în vârstă stau cam prost la capitolul călătorii. În zilele de odihnă sau chiar și în vacanță preferă să stea acasă, fie din lipsa imaginației sau a resurselor financiare. Îmi vine greu să cred că o persoană de 50 de ani s-ar încumeta să facă cu traseu de 10-15 kilometri pe jos. Poate a venit timpul să ne creeăm acasă condiții de recreere și să ieșim din găoacele cu care ne-am deprins?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *