Externe

O navă spațială NASA surprinde o imagine cu strălucirea fulgerelor din interiorul unui vortex de pe Jupiter

O navă spațială NASA a surprins strălucirea stranie a fulgerelor din interiorul unui vortex învolburat de pe Jupiter, relatează CNN.

Fulgerul verde a fost văzut în interiorul unuia dintre numeroasele vortexuri care se adună în apropierea polului nordic al lui Jupiter.

Oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă multe fațete ale lui Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, inclusiv furtunile sale masive și modul în care fulgerele și evenimentele asemănătoare fulgerelor se produc pe gigantul gazos.

Fulgerele își au originea în norii de apă de pe Pământ, iar cele mai multe lovituri se produc în apropierea ecuatorului. Dar pe Jupiter, fulgerele apar din nori care sunt rezultatul amoniacului și al apei, iar acestea se produc cel mai frecvent în apropierea polilor planetei.

Nava spațială Juno, care a sosit pentru prima dată pentru a observa Jupiter și sateliții săi în 2016, a surprins evenimentul în timpul celui de-al 31-lea survol apropiat al gigantului gazos pe 30 decembrie 2020. Misiunea se afla la aproximativ 32.000 de kilometri deasupra vârfurilor norilor când a realizat imaginea.

Folosind datele brute de la instrumentul JunoCam al navei spațiale, cercetătorul Kevin M. Gill a dezvoltat imaginea finală în 2022.

Imaginile brute ale lui Jupiter și ale sateliților săi realizate de JunoCam sunt postate online și sunt disponibile pentru a fi prelucrate de oricine.

Investigația în curs de desfășurare a lui Juno îi va ajuta pe oamenii de știință să obțină o mai bună înțelegere a celei mai mari planete din sistemul solar și a caracteristicilor sale distinctive.

Privind sub norii denși

Orbita lui Juno în jurul lui Jupiter se deplasează mai aproape de planetă în timp, astfel încât nava spațială va trece îndeaproape de partea sa nocturnă în lunile următoare, permițând mai multe oportunități de a observa fulgerele de pe gigantul gazos.

„Pe lângă schimbarea continuă a orbitei noastre pentru a permite noi perspective ale lui Jupiter și survolarea la joasă înălțime a părții de noapte a planetei, nava spațială va trece, de asemenea, printre unele dintre inelele lui Jupiter pentru a afla mai multe despre originea și compoziția acestora”, a declarat Matthew Johnson, manager de proiect interimar pentru misiunea Juno la Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena, California, într-un comunicat.

Juno este echipată cu mai multe instrumente care pot face detecții sub stratul gros de nori de pe Jupiter pentru a colecta date despre originea planetei, atmosfera și fenomenele meteorologice.

Nava spațială a efectuat peste 50 de survoluri ale lui Jupiter și a efectuat, de asemenea, treceri apropiate de trei dintre cei mai mari sateliți ai lui Jupiter, inclusiv de lumile oceanice înghețate Europa și Ganymede, precum și de Io, cel mai activ loc din punct de vedere vulcanic din sistemul solar.

„Următoarele noastre survoluri din iulie și octombrie ne vor aduce și mai aproape, conducând la întâlnirile noastre duble de survol cu Io în decembrie anul acesta și februarie anul viitor, când vom zbura la 1.500 de kilometri de suprafața sa”, a declarat Scott Bolton, cercetător principal al Juno de la Southwest Research Institute din San Antonio, într-un comunicat. „Toate aceste survoluri oferă imagini spectaculoase ale activității vulcanice a acestei luni uimitoare. Datele ar trebui să fie uimitoare”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *