ActualitateSănătate

Oamenii de știință spun că râsul poate fi la fel de eficient ca și picăturile

Se spune de mult că râsul este cel mai bun medicament… posibil chiar și pentru ochi. Un studiu a descoperit că râsul poate fi la fel de eficient ca picăturile. Cercetătorii sugerează că râsul ar putea fi prescris ca tratament alternativ pentru această afecțiune care provoacă ochi roșii și mâncărimi și care afectează aproximativ unul din șapte oameni.

  Râsul a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, de la atenuarea stresului și a durerii cronice la întărirea sistemului imunitar. Oamenii de știință din Marea Britanie și China și-au propus să evalueze eficacitatea și siguranța exercițiilor de râs la pacienții cu simptome ale bolii ochiului uscat. Studiul britanic a implicat 283 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, diagnosticate cu această afecțiune folosind scorul OSDI (indicele de boală a suprafeței oculare), favorizat de NHS, explică Daily Mail. Aceștia fie au luat picături oculare cu acid hialuronic de sodiu de patru ori pe zi timp de opt săptămâni, fie au fost repartizați unui grup de exerciții de râs în aceeași perioadă. După ce au vizionat un videoclip instructiv, grupului de râs i s-a cerut să vocalizeze și să repete fraze precum „Hee, hee, hee”, „hah,hah,hah” și „cheese, cheese, cheese”. Ei urmau să facă acest lucru de 30 de ori pe sesiune de cinci minute, folosind o aplicație mobilă de recunoaștere facială pentru a standardiza exercițiul și a îmbunătăți mișcările faciale.  

Exercițiile de râs, eficiente pentru ochii uscați Ambele tratamente au fost întrerupte la opt săptămâni și orice modificare a scorurilor de disconfort la suprafața ochi lor a fost măsurată la săptămânile zece și 12. Scorul OSDI mediu la opt săptămâni a fost cu 10,5 puncte mai mic, indicând mai puțin disconfort, în grupul de exerciții de râs și cu 8,83 mai mic pentru cei care au folosit picături pentru ochi, ceea ce sugerează că a fost mai eficient. Exercițiile de râs au arătat, de asemenea, îmbunătățiri semnificative în alte măsuri ale sănătății ochilor, cum ar fi umiditatea după clipire, funcția glandelor care ajută la prevenirea evaporării prea rapide a lacrimilor și sănătatea mentală generală. Autorii de la Universitatea din Belfast și Universitatea Sun Yatsen din China au declarat că s-ar putea dovedi o alternativă ieftină și eficientă la picături. Ei au adăugat: „Ca intervenție sigură, ecologică și cu costuri reduse, exercițiul de râs ar putea servi ca tratament de primă linie, la domiciliu, pentru persoanele cu boală simptomatică a ochiului uscat și colorare corneană limitată”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *