Actualitate

Oamenii Moscovei / Socialiștii în frunte cu Batrîncea s-au întâlnit cu reprezentanții Partidului „Rusia Unită”

Un grup de deputați socialiști, inclusiv Vlad Batrîncea, a efectuat o vizită la Moscova, unde s-au întâlnit cu reprezentanți ai Partidului “Rusia Unită”, condus de Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate de la Moscova.

Socialiștii au emis un comunicat de presă declarând că întrevederea a inclus discuții cu privire la colaborarea interpartinică, precum și colaborarea culturală și umanitară.

În ciuda faptului că Partidul “Rusia Unită” a început o așa-numită epurare în rândul membrilor care se opun agresiunii rusești în Ucraina, PSRM și-a exprimat intenția de a dezvolta proiecte educaționale comune cu formațiunea rusă.

Partidul Socialiștilor a semnat un acord de colaborare cu Partidul “Rusia Unită” în 2017, iar în toamna anului 2022, acesta a votat pentru legea privind încorporarea și anexarea regiunilor ucrainene Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie la Rusia.

În calitate de președinte al Republicii Moldova între 2016 și 2020, Igor Dodon a dezvoltat o relație strânsă cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Dodon a fost un susținător vocal al politicii pro-rusești și a promovat o serie de inițiative care ar fi putut să aducă țara mai aproape de Moscova. De asemenea, Dodon a călătorit adesea la Moscova pentru întâlniri cu Putin și alți oficiali ruși, iar unele dintre aceste vizite au fost criticate de opoziția pro-europeană din Republica Moldova și de partenerii de dezvoltare ai țării. Cu toate acestea, odată cu înfrângerea sa în alegerile prezidențiale din 2020, relația lui Dodon cu Kremlinul s-a răcit de tot.

Politicienii pro-ruși din Republica Moldova, inclusiv Partidul Socialiștilor și fostul președinte Igor Dodon, au fost criticați de opoziție și societatea civilă pentru implicarea lor în acțiuni care ar servi intereselor Moscovei. Acești politicieni au făcut declarații publice susținând anexarea Crimeii de către Rusia și sprijinind separatiștii din regiunile ucrainene Donbas și Transnistria. Mai mult, aceștia au încercat să blocheze parcursul european al Republicii Moldova, susținând politici care ar fi dus la o apropiere mai mare de Rusia și o diminuare a relațiilor cu Uniunea Europeană. Criticii acestor politicieni susțin că acțiunile lor ar putea afecta negativ viitorul Republicii Moldova și ar servi mai degrabă intereselor Moscovei decât ale propriului popor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *