(OFICIAL) Evaluarea CE: RM îndeplinește TOATE obiectivele stabilite
În ceea ce privește Republica Moldova, Comisia consideră că acesta îndeplinește toate obiectivele stabilite în cele patru blocuri din cadrul celei de-a doua fază a Planului. Reforma Ministerului de Interne a fost finalizată, cooperarea judiciară în domeniul penal cu statele membre ale UE și cooperarea internațională a poliției a fost îmbunătățită, precum și cooperarea cu Ucraina în domeniul gestionării frontierelor. Ținând cont cooperarea dintre UE și Republica Moldova, Comisia va prezenta, în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, o propunere legislativă pentru a ridica obligativitatea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova care dețin un pașaport biometric. Aceasta implică modificarea Regulamentului CE 539/2001 în conformitate cu metodologia Planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize.
În urma evaluării, Comisia a constatat că Ucraina a făcut progrese substanțiale în toate cele patru blocuri ale Planului, în special de la sfârșitul anului 2012, accelerând implementarea și adoptarea unei serii de pachete legislative substanțiale, în scopul de a aborda lacunele identificate. Cu toate acestea , mai există câteva cerințe importante din primă fază care trebuiesc îndeplinite.
De altfel, primul raport privind punerea în aplicare a Planului de acțiune conchide că Georgia a făcut progrese foarte bune în primele câteva luni.
„Doresc să felicit autoritățile Republicii Moldova pentru angajamentul lor ferm și eforturile considerabile din ultimii trei ani. Progresului realizat va deschide calea pentru o propunere a Comisiei de a permite călătoriile fără viză în spațiul Schengen pentru cetățenii moldoveni care dețin un pașaport biometric. Aceasta este o veste foarte bună pentru cetățeni și un element tangibil spre o asociere politică mai apropiată și integrarea economică cu UE. De asemenea, este o încurajare pentru alți parteneri din Est care încearcă să atingă același obiectiv ”, a declarat Cecilia Malmström , comisarul european pentru afaceri interne.
„De asemenea, aș dori să felicit Ucraina și Georgia pentru progresul lor. Ucraina este foarte aproape de a trece la a doua etapă, cea de implementare a Planului de acțiuni, iar Georgia a făcut un progres considerabil în timpul acestor câteva luni de la punerea în aplicare a Planului”, a adăugat Malmström.
Mai multe detalii cu privire la rapoartele emise de azi
Republica Moldova a implementat măsurile cerute de recomandările celui de-al 4-lea Raport privind liberalizarea regimului de vize. A finalizat cu succes reforma Ministerului de Interne, a continuat buna cooperarea judiciară în materie penală cu statele membre ale UE și cooperarea internațională a poliției, și a pus în aplicare un cadru solid pentru aprofundarea cooperării cu Ucraina în domeniul gestionării frontierelor. Autoritățile moldovenești au făcut eforturi serioase privind implementarea Legii cu privire la asigurarea egalității și a Planului Național de acțiuni în domeniul drepturilor omului, precum și consolidarea biroului OMBUDSMAN (Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova). Bazându-sa pe această evaluare și având în vedere rezultatele de monitorizare continuă și raportului efectuat de la lansarea dialogului cu privire la regimul de vize dintre UE și Republica Moldova început iunie 2010, Comisia consideră că Republica Moldova îndeplinește toate obiectivele de referință stabilite în Planul de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize.
În ceea ce privește Ucraina, Comisia consideră că, în ultimii doi ani, au fost realizate progrese semnificative în special în ceea ce privește reforma sistemului de protecție a datelor, cooperarea judiciară consolidată în materie penală și cooperarea în domeniul aplicării legii, dar și cu privire la traficul de ființe umane. Cadrul legal a fost, de asemenea, stabilit pentru emiterea pașapoartelor biometrice, iar dispozițiile împotriva corupției au fost modificate substanțial, de asemenea. Totuși, în aceste două domenii sunt necesare eforturi suplimentare pentru a finaliza prima fază de referință. Anumite ajustări sunt necesare și în domeniul azilului. În cele din urmă, cadrul legislativ privind antidiscriminarea trebuie consolidat pentru a asigura protecția juridică adecvată împotriva discriminării.
Comisia consideră că Georgia a făcut progrese considerabile în punerea în aplicare a primei faze a planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize. Cadrul legislativ politic și securitatea documentelor, inclusiv datele biometrice, și gestionarea integrității frontierelor sunt într-un stadiu avansat de îndeplinire. De asemenea, Georgia a înregistrat progrese în atingerea obiectivelor cu cu privire la gestionarea migrației, azilului, ordinii publice și securității, precum și a relațiilor externe și drepturilor fundamentale.
Monitorizarea implementării de către Republica Moldova a tuturor obiectivelor specifice în cadrul celor patru blocuri ale Planului va continua în cadrul structurilor de cooperare, prin dialoguri de parteneriat și, dacă va fi necesar, prin intermediul unor mecanisme ad-hoc. Comisia va continua, de asemenea, să sprijine Ucraina și Georgia în punerea în aplicare a Planului, și va prezenta un raport privind progresele viitoare.
Context
Mobilitatea sporită a cetățenilor într-un mediu sigur și bine gestionat este unul dintre obiectivele principale ale Parteneriatului Estic. În acest scop, UE desfășoară Dialogurile despre liberalizarea regimului de vize cu țările partenere interesate.
Principalul instrument al dialogului este Planul de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize, care este special conceput pentru fiecare țară parteneră și structurată în jurul a patru blocuri cu privire la (1) securitatea documentelor, inclusiv a datelor biometrice, (2) managementul integrat al frontierelor, gestionarea migrației, a azilului, (3) ordinea publică și de securitate și (5) relațiile externe și drepturile fundamentale .
Planul de acțiune cuprinde două niveluri de referință. Prima fază sunt în legătură cu cadrul general de politică (legislație și instituții), care deschide calea spre a doua fază de referință cu privire la punerea în aplicare eficientă și durabilă a măsurilor relevante .
Dialogul despre liberalizarea regimului de vize dintre UE și Republica Moldova a fost lansat la 15 iunie 2010 și Planul a fost prezentat autorităților moldovenești în ianuarie 2011. Al cincilea raport de astăzi evaluează îndeplinirea totală de către Republica Moldova a Planului.
Dialogul cu Ucraina a fost lansat la 29 octombrie 2008, iar Planul a fost prezentat autorităților locale la 22 noiembrie 2010. Raportul de astăzi privind progresele înregistrate plasează Ucraina este al treilea. Comisia va continua să monitorizeze progresele înregistrate și va emite următorul raport de îndată ce autoritățile ucrainene vor aborda aspectele rămase pentru finalizarea primei faze a Planului de Acțiuni.
Dialogul cu Georgia a fost lansat la 4 iunie 2012, iar Planul a fost prezentat autorităților georgiene la 25 februarie 2013. Raportul de astăzi este primul raport de progres. Comisia va continua să sprijine Georgia în punerea în aplicare a Planului și, în funcție de progresele realizate, următorul raport va fi emis în 2014.
Sursa: europa.eu