Externe

Oligarh rus de origine armeană în fața interogatoriului dur al BBC: „Părăsiți Karabahul sau obțineți cetățenia azeră”

Oligarhul rus de origine armeană Ruben Vardanyan, care s-a stabilit ilegal pe teritoriile azere controlate de forțele de menținere a păcii ruse și care s-a autointitulat “ministru de stat” al regimului separatist, a devenit aproape “vedeta” presei occidentale în ultimele zile.

Unul după altul, cele mai importante ziare occidentale au publicat interviurile sale despre evenimentele de pe drumul Lachin-Khankendi și despre Karabah în general. De data aceasta, însă, Vardanian a avut ghinion: a dat peste Stephen Sakur, gazda emisiunii HARDtalk de la BBC. Celebrul intervievator l-a pus la propriu la zid pe oligarhul rus cu întrebările sale ascuțite și a declarat că Vardanian are două opțiuni: fie să părăsească Karabahul, fie să obțină cetățenia azeră împreună cu comunitatea armeană pe care o conduce.

În timpul emisiunii, Sakur i-a amintit lui Vardanian de fosta sa viață în Rusia, unde a făcut miliarde de dolari prin scheme de corupție și legături cu Putin. Vardanian nu era în mod clar pregătit pentru un astfel de rezultat: părea tensionat și nervos și a încercat fără succes de mai multe ori să îndrepte conversația spre “dezastrul umanitar din Karabakh”. Cu toate acestea, gazda i-a reamintit în repetate rânduri că acțiunile oligarhului au fost, de asemenea, cauza nenorocirilor din regiune, deoarece sosirea lui Vardanian, un om strâns asociat cu elita rusă și cu Putin, nu a adus nimic în regiune, cu excepția înrăutățirii situației armenilor care trăiesc acolo.

Sakur a întrerupt, de asemenea, utilizarea frecventă de către Vardanian a termenului “Artsakh”: gazda i-a reamintit interlocutorului său că acesta se referă la teritoriile din Azerbaidjan, cunoscute pe plan internațional sub numele de “Karabakh”.

Oligarhul a încercat să se eschiveze de la întrebarea “De ce nu deschid drumul forțele rusești de menținere a păcii?”, spunând că acestea sunt puține și că sunt înarmate cu arme ușoare și că nu au dreptul să tragă deloc. Dar Ștefan Sakur i-a reamintit lui Vardanian că adevăratul motiv este că Putin este ocupat cu războiul din Ucraina, iar resursele militare ale Rusiei sunt în curs de epuizare.

“Asta te pune într-o poziție foarte vulnerabilă, nu-i așa? Pentru că nu ar trebui să te aștepți la sprijin din partea lui Putin”, a spus ironic prezentatorul.
Miliardarul armean s-a grăbit din nou să devieze de la subiect. În timpul interviului a încercat să nu facă nicio declarație despre Rusia și a evitat cu încăpățânare întrebările despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Steven Sakur a vorbit apoi despre contradicțiile dintre guvernul armean și Ruben Vardanian. Gazda a reamintit că Erevanul a criticat Rusia și forțele sale de menținere a păcii, în timp ce Vardanyan însuși a încercat să justifice Rusia. Așa-zisul “ministru de stat” a încercat din nou să îndrepte conversația către “situația dificilă a armenilor din Karabagh”, dar nu a reușit. Gazda a reamintit că între Vardanian și guvernul armean există o “relație toxică”, legată tocmai de dezacordul privind soarta viitoare a armenilor din Karabah. El a remarcat că Erevanul recunoaște Karabahul ca parte a Azerbaidjanului și vorbește doar despre “drepturile” comunității armene, în timp ce Vardanian revendică în continuare “suveranitatea și independența”.

Referindu-se la o investigație a OCCRP și a Fundației Anticorupție Navalny de acum câțiva ani, Stephen Sakur a adus în discuție trecutul dubios al lui Vardanian și crearea unei scheme de spălare de bani, numindu-l pe Vardanian “parte a oligarhiei putiniste” și subliniind că legăturile cu Putin sunt sursa averii sale. Vardanian s-a certat cu prezentatorul, spunând că acesta “folosește afirmații nefondate”. În același timp, oligarhul a evitat să comenteze cu privire la propriile sale legături cu președintele rus.

Prezentatorul BBC i-a spus ulterior lui Vardanian că, după război, armenii din Karabah au avut doar două opțiuni: “Fie comunitatea dumneavoastră trebuie să intre în dialog cu Azerbaidjanul și să ajungă la o înțelegere politică, fie să părăsească Karabahul. Ce credeți că ar trebui să se întâmple mai exact?”.

Trebuie remarcat faptul că abordarea influentului prezentator coincide cu poziția oficială a Baku. Conducerea Azerbaidjanului a declarat în mod repetat că comunitatea armeană din Karabah trebuie fie să accepte cetățenia azeră și astfel să obțină automat drepturi și securitate, fie să părăsească regiunea. După ce Vardanian a vorbit despre “dreptul la autodeterminare” al armenilor din Karabah, prezentatorul le-a reamintit că, pe termen lung, nu există alternativă la integrarea cu Azerbaidjanul.

“Singura modalitate de a te salva este ca Putin să intervină, nu-i așa?”. – Prezentatorul s-a întors spre Vardanian.

“Nu știu ce vreți să spuneți”, a răspuns acesta din urmă supărat.

Prezentatorul i-a reamintit oligarhului că mulți armeni din Karabah îl consideră cauza problemelor lor și doresc ca acesta să părăsească regiunea. Vardanian a spus că nu va face acest lucru.

Poziția oligarhului, articulată în timpul interviului, dovedește încă o dată că sosirea sa în regiune este un proiect politic al Rusiei și al clanului Sargsyan-Kocharyan. Vardanian este clar poziționat împotriva autorităților armene și se consideră un apărător al intereselor rusești în regiune.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *