Opinii și Editoriale

Omorâți cu zile

Așa cum știți, în 13 iunie s-au împlinit 76 de ani de la primul val al deportărilor. Și cred că nu e nevoie să mai scriu eu acum despre suferințele și chinurile îndurate de cei de acolo. Am pretenția că fiecare știe despre aceste atrocități.

„Președintele” Dodon, cel care declară că nu e și președintele minorităților sexuale, se pare că nu e nici președintele deportaților. Așa cum observa și Alexandru Vakulovski, Dodon nu s-a sfiit să se laude cu cheful la ruși, de ziua națională a Rusiei. Ce a făcut el a doua zi? Nu știm. Poate s-a dres. Ideea e că acest așa-zis președinte al unei țări nu a ieșit să depună flori la victimele unei atrocități istorice, nu s-a arătat preocupat de soarta nefericită a atâtor deportați.

O aberație din partea lui care nici măcar nu are vreo treabă cu Rusia. Fiindcă evident că el a trăit cu impresia că îl jignește pe Putin dacă dovedește respect pentru victimele regimului stalinist. Dar până la urmă cred că nici măcar Putin nu e atât de absurd. Au avut și rușii victime ale sistemului, calculate de istorici la zeci de milioane într-un singur secol. Spre suta de milioane. Eu nu cred că în Rusia nu e voie să îi comemorezi.

Doar că Dodon face exces de zel. Lui dacă Putin îi cere haină, își dă și cămașa, ca un bun creștin lăudat de Vladimir. Dar haideți să fim onești! Dacă o țară vrea să o impresioneze pe Angela Merkel, credeți că va refuza să recunoască holocaustul? Nici vorbă, pentru că Germania e prima care recunoaște acest genocid. Și, sincer vorbind, nu sunt vinovați cei de astăzi pentru crimele de acum opt decenii.

Dar cum, Doamne iartă-mă, să nu recunoști crimele istoriei și să nu onorezi victimele poporului pe care – chipurile – îi reprezinți? Așa ceva nu am mai auzit! Ia vedeți cine e garantul Constituției! Păi respectarea Constituției nu presupune automat respectarea istoriei?

E, consider, cea mai urâtă și insensibilă gafă pe care o poate comite orice președinte din orice țară! Lipsa respectului față de strămoșii unui neam, care au fost supuși deportărilor, torturii, foametei. Și îmi doresc ca fiecare cetățean al acestei țări, care și-a pus ștampila de vot pe Dodon, să fie conștient că în 13 iunie și-a întors spatele de la victimele deportărilor, a scuipat pe istoria țării, pe buneii noștri.

Mai mult nici nu vreau să spun. Nu cred că există o rușine mai mare. Această atitudine a lui Dodon, doar ca nu cumva să îl deranjeze pe Putin, arată limpede ce s-a votat. Eu astfel de oameni nu vreau să mă reprezinte. Unul care a inventat o carte de istorie și care întoarce spatele la durerea unui popor. Iar pentru această rușine, spasibo vam, celor care l-ați votat. Puteați scrie direct în buletinul de vot: #putin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *