Social

Omorul activistului civic Oleg Horjan: Promo-LEX cere implicarea Raportoarei Speciale a ONU

Circumstanțele violente ale omorului lui Oleg Horjan ridică serioase îngrijorări cu privire la siguranța persoanelor care își exprimă disidența împotriva regimului de facto de la Tiraspol, a declarat Asociația Promo-LEX care a solicitat Raportoarei Speciale a ONU, Irene Khan, să furnizeze recomandări actorilor responsabili de situația drepturilor omului în regiunea transnistreană, după cum urmează:

  • Procuraturii Generale a Republicii Moldova să asigure o anchetă minuțioasă, imparțială și transparentă asupra circumstanțelor morții activistului Oleg Horjan. Să promoveze necesitatea unor investigații independente, transparente și cuprinzătoare pe acest caz.
  • Comunității internaționale să instituie sancțiuni specifice, interdicții de călătorie și înghețare a activelor în conformitate cu obligațiile internaționale privind drepturile omului a persoanelor care participă la violarea gravă a drepturilor omului.
  • Administrației de factode la Tiraspol să înceteze imediat toate încălcările libertății de exprimare și de asociere, să revoce așa numitele legi și orice alte reglementări care limitează libertatea de exprimare, să respecte și să susțină standardele internaționale privind drepturile omului, transmite Realitatea.md.

Astfel, potrivit Promo-LEX, „lipsa controlului efectiv nu trebuie să scutească autoritățile constituționale de acțiuni reale de promovare și protecție a drepturilor omului, inclusiv prin sancționarea individuală a persoanelor vinovate de comiterea abuzurilor grave”.

„Oleg Horjan a fost una dintre puținele persoane publice, care au avut curajul să lupte pentru drepturile și libertățile fundamentale ale locuitorilor regiunii transnistrene, fiind eliberat din detenția ilegală la finele lunii decembrie 2022.

Circumstanțele violente ale omorului lui Oleg Horjan ridică serioase îngrijorări cu privire la siguranța persoanelor care își exprimă disidența împotriva regimului de facto de la Tiraspol. Mai multe cazuri și situații individuale produse în ultimii ani, evidențiază starea alarmantă a nerespectării libertății de exprimare în regiunea transnistreană.

Persoanele au fost persecutate pentru arborarea drapelului Ucrainei, participare la întruniri publice pașnice, pentru opinii critice în adresa administrației de factode la Tiraspol, pentru critica trupelor ruse staționate ilegal în stânga Nistrului, a misiunii de pacificare sau a așa-numitul președinte al „rmn”.

Mai mult, administrația de facto a efectuat modificări la așa-numita legislație locală, care sunt contrare standardelor drepturilor omului. Cea mai recentă piedică în calea apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului este „legalizarea” interdicției de a depune plângeri și sesizări la instituțiile naționale și internaționale. Astfel, persoanele incomode sau cele care promovează idei ce contrazic propaganda locală sau mesajele administrației de facto sunt imediat trecute prin procedurile sistemului represiv, lipsit de legitimitate și de garanții elementare”, informează Promo-LEX.

Vă amintim că președintele Partidului Comuniștilor din regiunea transnistreană, opozantul Oleg Horjan, a fost ucis, noaptea trecută, în locuința sa. Anunțul a fost făcut, în cadrul unei conferințe de presă, de liderul comuniștilor din Federația Rusă, Ghenadi Ziuganov.

La 17 iulie, poliția Republicii Moldova a confirmat decesul lui Horjan.

Potrivit așa numitelor autorități din stânga Nistrului, corpul neînsuflețit al lui Oleg Horjan a fost depistat într-o casă din localitatea Sucleea, în jurul orei 11:30.

Totodată, așa-numitul Comitet de Investigații informa anterior că Horjan a fost lovit cu un obiect necunoscut în regiunea capului.

Ulterior, așa-numitul Comitet de Investigații de la Tiraspol a venit cu primele declarații în legătură cu decesul lui Horjan, diferite de informațiile oferite anterior de Poliția R. Moldova. Potrivit lor, au fost constatate multiple răni în zona gâtului și a spatelui, dar și mai multe leziuni, probabil provocate de câteva lovituri cu un obiect dur. Totodată, așa-numitul Comitet de Investigații a scris că seiful din biroul lui Horjan era deschis și gol, relatează sursa citată.

Menționăm că luni, 24 iulie, așa zisele autorități din regiunea transnistreană, au decarat că principalul suspect ar fi Andrei Duminică. Acesta a făcut cunoștință cu Horjan în închisoare și a menținut legătura cu el. Activistul politic a fost eliberat acum un an, iar Duminică – recent. După ce a ieșit de după gratii, tânărul l-ar fi sunat de mai multe ori.

Potrivit surselor NewsmakerAndrei Duminică, bărbatul pe care așa zisele autorități de la Tiraspol îl învinuiesc de omorul opozantului Oleg Horjan, susține că nu se află în țară de mai bine de două luni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Pentru un sărman Moldovan taceți ca. Dar pentru o lepra împuțită ați agitat toată lumea. Lăsați-o mai moale cu așa noutăți de rahat. Sa respecte mraziul legile țării, și să-și caute de treaba. Dacă nu le place, este o vorbă tot de al lor. ПЁРЫШКО ВАМ В ЖОПУ, И ПОПУТНОГО ВЕТРА.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *