Actualitate

Omul care așteaptă zăpada

Este, de fapt, unul dintre cei mai prosperi fermieri din republică. În fiecare an, participă cu produsele sale la Expoziția internațională specializată a fermierilor și producătorilor agricoli „Farmer”. La două ediții ale acesteia a fost distins cu Marele Premiu „Farmer Leader”.
De obicei, apare, în afară de legume, fructe și alte bunuri ale pământului, cu câte un butoi de vin. Aproape fiecare vizitator al expoziției îl cunoaște. Nu numai după gustul vinului, ci și după cele zece porunci de consum ale acestuia. L-am întrebat, odată, de unde le-a luat. „Pe unele le-am găsit prin cărți, pe altele le-am modificat eu, după cele auzite din străbuni. Părinții mei întotdeauna spuneau: înainte să bei un pahar de vin, trebuie să știi dacă îl poți duce”, ne-a răspuns el.

„De-aș avea mai multe vii și livezi…”

Absolvent al Institutului Agricol din Chișinău, specialitatea inginer-mecanic, mai mulți ani la rând a lucrat în colhoz, în calitate de conducător al brigăzii de tractoriști. În 1996, și-a înregistrat gospodăria țărănească pe care o conduce, dar care a început să funcționeze din 1997. Afacerea a pornit-o de la cota echivalentă de teren agricol, de 1,70 ha. Treptat, a acumulat mijloace financiare și a cumpărat pământ. În prezent are 28 de hectare în proprietate privată și 350 – arendate de la țărani. Mihail Gașper dispune de tehnica necesară pentru a practica o agricultură modernă – șase tractoare și o combină, precum și de tot utilajul agrotehnic necesar pentru efectuarea lucrărilor. Ar vrea să își extindă plantațiile de vii și livezi, care sunt mai profitabile decât alte culturi.

„De-ar veni iarna…”

Pământul îl curează împreună cu soția și doi mecanizatori angajați. Îl mai ajutau ginerii, dar unul a plecat în Canada, iar altul – la Moscova. „Din păcate, astăzi nimeni nu vrea să lucreze la pământ. Avem în sat familii, așa-zis social-vulnerabile, dar terenurile lor stau pârloagă. Ducem lipsă de mecanizatori, dar și de paznici. Nu are cine pregăti cadre de tractoriști. Am vorbit cu un profesor de la Colegiul de mecanizare din Soroca, ne-a cerut câte trei mii de lei lunar de persoană, dar nu pot completa o grupă de zece tineri. Pentru doi, însă, el nu vrea să vină. Acum, câteva zile, a fost cu un prieten la mine, care m-a rugat să-i găsesc un paznic. Îi oferă spațiu de locuit, cu televizor, încălzire și toate condițiile necesare. Dar nu prea găsești nici paznici. Toți vor să mănânce, dar nu și să muncească”, constată cu regret Mihail Gașper.

„Nu avem umiditate în sol. Un an mai secetos ca acesta, n-am cunoscut la viața mea. Dar sunt în agricultură de 46 de ani. Iată de ce vreau să ningă cât mai degrabă. Vom avea zăpadă, atunci va fi și roadă în anul viitor. Culturile cerealiere sunt înfrățite, rapița e frumoasă, dar ce vom face la primăvară cu semănatul, dacă nu va ninge?”, se întreabă și ne întreabă fermierul…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *