Istorie

Operațiunea IUG. Numărul real al deportaților e multa mai mare (DOCUMENTE DIN ARHIVĂ)

Cifrele finale ale deportărilor din 1949 sunt mult mai mari decât cele cu care se operează în spațiul public. S-a înrădăcinat ideea că în cel de-al doilea val de deportări, au fost ridicate de la vatră 35.050 de persoane din Moldova sovietică, de fapt, rapoartele NKVD-ului arată că au fost deportați 35.796 de basarabeni care reprezentau elita interbelică.

Istoricul Igor Cașu scrie că deportările au început în noapte dintre 5 spre 6 iulie și s-au terminat pe 9 iulie 1949, când era îmbarcat ultimul eșalon.

În zilele care au urmat după operațiunea IUG, numeroase rapoarte trimise la Moscova de către Iosif Mordoveț, conducătorul NKVD-ului din RSSM, menționau cifra de 35.050 de persoane. Însă, în acel moment, datele nu erau încă centralizate complet. De aceea, cifrele finale au fost calculate ulterior, așa cum reiese dintr-un raport trimis tot de Mordoveț la Moscova în iunie 1952, conform căruia cifra finală este 35.796 de deportați.

Istoricul Igor Cașu face referire la dosarul operațiunii IUG păstrat în arhivele Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, fostele arhive ale KGB-ului.
 


Sursa foto: Igor Cașu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *