Opinie. Gura păcătosului trebuie închisă!
Conform Codului de Procedură Penală din Republica Moldova, arestarea la domiciliu constă în izolarea persoanei în locuinţa acestuia, cu stabilirea anumitor restricţii, cum ar fi limitarea în convorbiri telefonice, recepţionarea şi expedierea corespondenţei şi utilizării altor mijloace de comunicare, dar de asemenea și interzicerea primirii de oaspeți.
Se pare, însă, că buchia Legii nu se răsfrânge și asupra fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, care zilele trecute, fiind în arest la domiciliu, i-a primit acasă pe jurnaliștii ruși de la canalul propagandistic Rossia 1. Teoretic, dar și practic, Dodon ar trebui să fie în permanență sub supraveghere de către organul afacerilor interne, care asigură inclusiv sechestrarea corespondenţei şi interceptarea comunicărilor. Dar ce pricepem noi în reforma Justiției…?!
Lăsând la o parte aspectul juridic al interviului acordat jurnaliștilor ruși, de către Dodon, subiectele abordate reprezintă un interes aparte. Aparent nu e vorba despre nimic nou, însă anumite cuvinte trebuie să ne pună în gardă. Subiectele dezvoltate de Dodon în cadrul interviului sunt exact aceleași abordate zilnic de toate sursele mass media ale Kremlinului, fapt care denotă că Dodon este în continuare un colaborator activ al FSB-ului.
În afara faptului că a criticat Uniunea Europeană și asistența acesteia pentru a moderniza Armata Națională a Republicii Moldova, Dodon a rostit o propoziție care poate fi considerată ușor un banc: „Rusia mereu a recunoscut independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova, inclusiv a recunoscut şi regiunea transnistreană ca parte a Republicii Moldova”. Pe hârtie poate a și recunoscut suveranitatea Republicii Moldova, nu și la modul practic, Rusia menținând ilegal de 30 de ani trupele sale pe teritoriul republicii. Ce fel de recunoaștere a suveranității e aceasta?
În același interviu, Dodon, în mod clar tulbură apele în societate, folosind regiunea separatistă transnistreană și Găgăuzia ca instrumente de manipulare. Zice acesta: ”Moldova nu va deveni niciodată stat membru UE, deoarece există problema transnistreană şi există autonomia Găgăuzia, regiuni care nu vor accepta acest lucru.”
Desigur că problema transnisreană și cea găgăuză există, nimeni nu neagă acest fapt, însă toată lumea trebuie să înțeleagă un singur lucru: atât transnistria, cât și Găgăuzia nu pot și nu au dreptul să dicteze politica de la Chișinău, pentru că, de bine, de rău, clasa politică de la Chișinău a fost aleasă în mod democratic și reprezentativ de către întreaga populație a Republicii Moldova, prin urmare, direcția geopolitică a țării reprezintă, la moment, interesul național. Și dacă tot vorbește de suveranitate, Dodon ar trebui să știe că instigarea la încălcarea suveranității Republicii Moldova se pedepsește penal. Acesta deja e anchetat pentru trădare de Patrie, dar din păcate cu așa autorități slabe ca acum, finalitatea acestui dosar pare doar un vis frumos.
Sacul preferat de box al fostului președinte, România, a fost vizată și de această dată în interviul oferit propagandei ruse. Încercând să zădărnicească spiritele în Găgăuzia și regiunea separatistă transnistreană, acesta nu a ezitat să acuze din nou România că ”vrea să înghită” Republica Moldova, fapt ce ar duce la un război civil. Și anume acest termen este cel despre care scriam la început că ar trebui să ne pun în gardă. De ce? Pentru că este exact scenariul pe care l-a folosit Rusia în 2014 în Ucraina, ca pretext pentru a invada și anexa Donbasul și Crimeea. Ceea ce a și făcut.
În mod organic și natural, în Republica Moldova este imposibil un război civil, în primul rând din cauza specificului populației, care este una pașnică, demoralizată, dar și fricoasă. Or anume opsul acestor caracteristici sunt necesare pentru a porni un război civil. În plus, suntem majoritatea de aceeași etnie și religie, ori majoritatea războaielor civile de pe glob au la bază anume aceste probleme. Însă să nu trecem cu vederea această declarație a lui Igor Dodon, pentru că fiecare cuvânt spus de acesta este coordonat din start cu Kremlinul și se pare că anume pretextul iluzoriu al unui război civil provocat eventual de aderarea Moldovei la UE sau de o potențială Unire cu România, ar impune o intervenție militară a Rusiei, așa cum a fost și în 1992, la fel pe teritoriul nostru. Mai multe surse ale Kremlinului deja declară că toamna târziu, forțele armate ale Rusiei vor ajunge în transnistria pe cale terestră, ceea ce ar însemna că Republica Moldova ar putea fi următoarea.
Totul depinde de Ucraina!
Iar pentru încălcarea prevederilor legale ale arestului la domiciliu, Igor Dodon trebuie transferat în regim închis de penitenciar, pentru că așa e mai bine pentru Republica Moldova, indiferent de ce zice Comisia de la Venenția și tot felul de experți după care se ghidează actuala guvernare în actul justiției.
Autor: Dragoș Galbur
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Porcului trebuie de pus ”sârmă în bot” !
Altfel nu înțelege! Fie și fost președinte, legea trebuie respectată.
Dondon, fiind învinuit de tradare, are obraznicia să-și demonstreze public că este scula devotată a lui Putler !