Moldova

(Opinie) TRANSNISTRIA este RUPTĂ ÎN DOUĂ: Oamenii și afacerile vor în UE; militarii și politicienii vor cu Rusia

 „Ambele se află într-o relație conflictuală. Transnistria economică demult s-a integrat în Uniunea Europeană, fără schimbarea forțată a standardelor cu care sperie presa rusă oamenii din Ucraina. Totul a fost adaptat cu mult timp înainte. 80% din exportul întreprinderilor transnistrene sunt orientate spre UE. Alte 20% din export ajung pe piața de est. Mediului de afaceri rus îi este convenabil să lucreze pentru Europa, celui local – la fel. Integrarea europeană are loc deja. Pe de altă parte, există o Transnistrie politică, unde a început să clocotească ceva urât mirositor. Șevciuc și Ștanski optează pentru intrarea expresă în Uniunea Vamală, iar pe fundal, Andrei Safonov îi reproșează business-ului local faptul că e lipsit de patriotism, pentru că nu încearcă să găsească parteneri în Rusia, ci se orientează spre Europa. Nu e nici un paradox: mediul de afaceri este susținut de Europa care le oferă piață de desfacere, pe când armata transnsitreană și întreg aparatul administrativ e finanțat de Rusia.

Majoritatea locuitorilor din regiune au pașapoarte moldovenești, iar unii dețin chiar cetățenie română și bulgară. Ei vor fi cei care se vor bucura de regimul liberalizat de vize. Ei nu au nevoie de o frontieră cu Uniunea Europeană, pentru că din existența ei nu câștigă nici bani, nici grade militare, nici funcții de stat.

Acum un sfert de secol, Transnistria a fost creată pentru a menține Moldova în sfera de influență a Kremlinului. Este evident că planul a eșuat. Jocul s-a terminat, deși e posibilă și continuarea lui, dacă va fi pus în aplicare scenariul destrămării Ucrainei. Transnistria ar putea fi lărgită din contul unor teritorii ucrainene. Având în vedere prietenia dintre Șevciulk și Rogozin, nu m-aș mira dacă Șevciuk ar devenit președintele „Marii Transnistrii” în care ar intra Odessa, Crimeea, Donbas, Dnepopetrovsk etc.

În acest caz, business-ul transnistrean va rămâne desigur fără suportul european și, cum zicea Safonov, va trebui să caute parteneri în Est. Cel mai mare noroc vor avea funcționarilor de stat și preoții Bisericii Ruse – ei vor fi asigurați cu muncă mulți ani de zile. Restul va trebui să supraviețuiască cumva sau să plece în altă parte.

Astăzi nimeni nu poate să spună cu certitudine cum se va termina tărăboiul din Ucraina. Cel mai prost scenariu ar fi desigur declanșarea unui război civil. Îmi dau seama că pentru mulți războiul va fi o oportunitate să se îmbogățească, iar doritori de a da ordine în acest război sunt destui. Cel mai bine ar fi totuși ca povestea ucraineană să se limiteze la proteste în piață și rezolvarea conflictului pe cale parlamentară. La urma urmei, să se organizeze alegeri parlamentare anticipate. Apariția Marii Transnistrii ar fi prea de tot”.
 
Sursa: dniester.ru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *